Gošće N1: Tortura nad zatvorenicima sistemski problem

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gošće N1: Tortura nad zatvorenicima sistemski problem

Izveštaj Komiteta Saveta Evrope pokazao je da je Srbija samo "na papiru" napredovala u procesu sprečavanja torture nad pritvorenicima i zatvorenicima, a da suštinski stoji u mestu, ocenile su gošće N1 u Danu uživo. Dodaju i da ovakvi izveštaju usporavaju proces evrointegracija Srbije.

Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenje i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zaustavi nasilje policijskih službenika nad privedenim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i zatvorenim osobama. Komitet navodi da je primio brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradskim sredinama, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je Savet Evrope.

"Ovakvi izveštaji usporavaju proces evrointegracija, imamo čitav niz aktivnosti koje je Srbija dužna da preuzme, ali taj proces jako sporo teče. Iako deklarativno ispunjavamo neke obaveze, kada dobijemo ovakav izveštaj, vidimo da suštinski stojimo u mestu", izjavila je Milena Vasić iz Jukoma.

Prema njenim rečima, u izveštaju je naveden niz primera neadekvatnog postupanja, počev od sredstava prinude, iznude iskaza, a kako je rekla, pominju se "nestandardni predmeti poput bejzbol palica, elektrošokova, vezivanja u neprirodnom položaju duže vreme".

Nemamo konkretnu statistiku koliko je lica bilo izloženo torturi, ali je činjenica da je Komitet SE u poslednjem ponovio svoje preporuke od ranijih godina i upravo to govori da u Srbiji postoji sistemski problem u vezi sa torturom koji traje, rekla je Vasić.

Biljana Petrović iz Međunarodnog centra za rehabilitaciju žrtava torture kaže da Srbija mora da sistemski reši problem torture, na šta ukazuje i komitet Saveta Evrope.

"Srbija mora da na sistemski način razmišlja i tretira torturu...Komitet Saveta Evrope govori da je reč o praksi, a ne izolovanim slučajevima, i to se ponavlja od izveštaja do izveštaja", ocenila je Petrović.

Ona je navela primer da u izveštajima lekara o povredama zatvorenika uvek postoje oskudne informacije i one se nikada ne povezuju sa mogućim uzrokom.

Milena Vasić kaže da su preporuke za sprečavanje torture usmerene na sve tri grane vlasti.

"Preporuke MUP-u za uspostavljanje standarda saslušanja i izbor kadrova, za zakonodavnu vlast preporuka da se definiše tortura, a takođe i za sudsku, koje se tiču neadekvatnog kažnjavanja onih retkih slučaja procesuiranja slučajeva torture", izjavila je Vasić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.