Gorska služba spasavanja na Kopaoniku

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorska služba spasavanja na Kopaoniku

Na Kopaoniku se jednom godišnje u organizaciji Gorske službe spasavanja okupi preko 100 najboljih skijaša-spasilaca iz zemlje i inostranstva. Ta tradicija traje više od tri decenije.
Gorska služba Spasavanja obezbeđuje četiri skijaška centra u Srbiji: na Kopaoniku, Staroj planini, Zlatiboru i Divčibarama. Dnevno zbrinu do deset, često i teško povređenih skijaša. Taj broj se udvostruči u jeku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sezone, do čijeg kraja se zabeleži približno 1.000 intervencija.

Na Kopaoniku ima najviše skijaša, pa tako i najviše posla za spasioce. Oni su na toj planini od osnivanja skijališta najduže – skoro tri i po decenije. To su razlozi za tradicionalno okupljanje, koje ima za cilj razmenu iskustava spasilaca iz više zemalja i proveru znanja i sposobnosti.
Centralni događaj je Ski kros trka, sa zahtevnim skokovima i preprekama, koja ima mnogo veći značaj nego što je promocija spasilačkih veština.
"Tom trkom, sem te naše kompentivnosti, jer smo mi na neki način sportisti, promovišemo bezbedno ponašanje na skijaškim terenima. U ciku smo sezone, veliki je broj povreda i većina povreda nastaje baš iz te nebezbedne vožnje i zbog neadekvatne opreme koje skijaši koriste", kaže Nikola Tanić, direktor trke.
"Nema tu nekog pravila da li se povređuju početnici ili iskusni skijaši, jednostavno, može to svakom da se desi. Ono što svaki skijaš može da uradi jeste da preventivno usvoji neke mere bezbednosti u glavi i da pazi kako skija, a i na druge skijaše", kaže Gavrilo Popović iz GSS Srbije.
"Javna skijališta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, vode dosta računa kako oko upozorenja građana tako i oko signalizacije, zaštitinih mreža i svega onoga što obezbeđuje skijalište", kaže Miro Kalem iz GSS Jahorina.
Drago Vujović iz GSS Crne Gore kaže da se svake godine nešto novo dešava po našim teritorijama, i da su naše planine specifične, imaju mnogo gostiju, što je odlično, ali zato ima i mnogo posla.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.