Gornji Dubac: Put posle četrdeset godina

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji Dubac: Put posle četrdeset godina

Meštanima Gornjeg Dupca, najudaljenijeg sela u opštini Lučani, posle gotovo četrdeset godina asfaltiran je put kroz selo dug više od osam kilometara. Selo je ove godine pretrepelo velike štete od grada a meštani kažu da će im uz novi put i te muke brže proći.
Prvi kilometar asfalta proslavio se kako dolikuje u ovim krajevima. Na veselju uz bogatu trpezu, okupilo se celo selo.
 
"Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stvarno za ovo selo, od izuzetnog značaja, za omladinu za sve stanovnike ovog mesta", kaže Marijana Kalajdžić, iz Gornjeg Dupca.
"Ovo smo čekali četrdeset godina. Ovo nam je sad izlaz u svet. Bila je katastrofa od puta, već nije moglo da se prolazi, da je bilo već da se obustavi putnički saobraćaj i autobuske linije", kaže Jugoslav PETROVIĆ, iz Saveta MZ Gornji Dubac.
Do planiskog Gornjeg Dupca smeštenog na obroncima Čemerna i 900 metara nadmosrske visine teško se stizalo, naročito zimi. Rekonstriukcija kompletnog opštinskog puta prvog reda od Vučkovice preko Gloga do Gornjeg Dupca počela je pre nešto više od tri godine tada je asfaltirano oko 3, 5 kilometra. Novca za dalje nije bilo. Ove godine ipak, drugačija slika.
"To je jedan brdoviti put u našoj opštini, veoma je zahtevan za rad zato što su veliki usponi, velika su ošećenja na samom kolovozu. Ovoliko dugo se čekalo zato što jednostavno velika su sredstva izdvojena za ovaj putni pravac, oko pedeset miliona dinara", kaže Milija Milenković, direktor JP "Dragačevo putevi", Guča. "Opština do sada nije mogla odjednom tolika sredstva da izdvoji ali zahvaljujući razumevanju Puteva Srbije i Vlade Republike Srbije uspeli smo da dobijemo taj novac da rekonstruišemo celokupnu dužinu ovog putnog pravca."
"Ova deonica puta povezuje tri mesne zajednice to su Vučkovica , Glog i Gornji Dubac, a zatim u nastavku preko Lise ka Ivanjici. Ono što je bitno jeste ovo je opštinski put prvoga reda. Ovim putem svaki danom gravitiraju pre svega pored lakog saobraćaja, gravitira i autobuski saobraćaj. I naravno ovo je znak meštanima da jednostavno lokalna samouprava i država Republika Srbija brinu o njima i znak da treba da ostanu na svojim ognjištima dugi niz godina", objašnjava Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani.
Gornji Dubac ima oko 150 žitelja. Za pedesetak manje nego što ih je bilo na popisu 2011. godine. Škola ima nekoliko učenika i nije ugašena. Sa novim putem ovi dragačevski gorštaci se nadaju da će seosko igralište u godinama koje dolaze, biti punije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.