Gorivo u Srbiji još skuplje

Izvor: Mondo, 09.Apr.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo u Srbiji još skuplje

Očekuje se da gorivo u proseku poskupi za još 2-3 dinara do početka leta

Foto: MONDO/Danilo Jauković

Cene goriva, koje je u poslednjih mesec dana poskupelo između tri i šest dinara po litru, nastaviće da raste. Očekuje se da će do kraja meseca u proseku litar goriva biti skuplja za još tri dinara, a domaći stručnjaci ne znaju kada bi mogao da se zaustavi rast njihov cena.

Samo u poslednjih nedelju dana benzin je poskupeo za oko dva dinara, dizel >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za 50 par, dok je tečni naftni gas skočio za 1,5 dinara u poslednji 14 dana.

Gorivo je u poslednja dva meseca poskupelo za oko pet dinara po litru.

 Nebojša Atanasković iz kompanije AD "Nafta", očekuje da bi gorivo do leta moglo da poskupi u proseku i do tri dinara po litru. Pored globalnih razloga, poskupljenje goriva u Srbiji je posledica i višim troškovima transporta.

"Povremeno imamo problema i sa transportom kad opadne nivo Dunava, pa barže ne mogu da natovare veću količinu nafte", rekao je Atanasković.

Cena sirove nafte su dostigle petomesečni maksimum. Cena nafte tipa "brent" dostigla je 70,62 dolara po barelu, dok se američka "laka" nafta (WTI) prodaje za 63,39 dolara po barelu. Razlozi za ovaj skok cena su smanjenje proizvodnje sirove nafte unutar OPEK-a, američke sankcije Iranu i Venecuele, sukoba u Libiji, kao i izveštaja o zapošljavanju u Libiji, piše Kurir.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.