Gori manastir Treskavac

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori manastir Treskavac

U manastiru Treskavac iz 13. veka, u blizini makedonskog grada Prilepa, danas je izbio veliki požar, a konaci su izgoreli, javio je dopisnik Srne iz Skoplja.

Ovaj manastir je nekadašnje episkopsko sedište, čiji su ktitori bili srpski kralj Milutin i car Dušan.

Portparol makedonskog Centra za upravljanje krizama Vlatko Koteski potvrdio je da su za dva sata potpuno izgoreli konaci, te da su u gašenje požara, osim vatrogasaca i predstavnika javnih preduzeća, uključena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dva vojna helikoptera i jedna vojna jedinica.

Gašenje požara bilo je otežano, jer u manastiru nema vode, a osim toga put od Prilepa do Treskavca u očajnom je stanju i moguće je stići samo teretnim vozilom.

U narodu je poznato da je ova svetinja najnepristupačnija i najskrivenija u Makedoniji.

Manastirski kompleks pripada grupi od sto najugroženih spomenika kulture u svetu.

Ovo je treći požar u manastiru Treskavac, a poslednji je bio početkom 1990. godine, nakon čega je obnovljen.

Manastir je bogato darivao srpski kralj Milutin, dok je kralj Dušan postao ktitor poslije pobede nad Vizantijom 1334. godine.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se na nadmorskoj visini od 1.300 metara, smešten je na padinama ispod Zlatovrha i od Prilepa je udaljen oko osam kilometara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Katastrofa: Požar u manastiru Treskavac

Izvor: OkRadio.rs, 05.Feb.2013, 13:52

U katastrofalnom požaru koji je u ponedeljak izbio u manastiru Treskavac iznad Prilepa, zadužbini srpske dinastije Nemanjić iz 13. veka, izgoreo je veliki deo kompleksa ove svetinje   U KATASTROFALNOM požaru koji je u ponedeljak izbio u manastiru Treskavac iznad Prilepa, zadužbini srpske dinastije...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.