Goranu Kneževiću produžen pritvor

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goranu Kneževiću produžen pritvor

Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću produžilo pritvor do 1. aprila. Odbrana će uložiti žalbu na rešenje, jer je "odluka o produženju pritvora skandalozna", rekao advokat gradonačelnika Vićentije Darijević.

Gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću, osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja, produžen je pritvor do 1. aprila, potvrdio je jedan od njegovih branilaca, advokat Vićentije Darijević. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Pritvor Kneževiću je, prema rečima advokata, produžen po istom osnovu kao i prethodnog puta, kako bi se ispitale okolnosti pod kojima je preduzeće "Autobanat" iz Zrenjanina na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza u tom gradu.

Darijević je rekao da će na ovo rešenje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu odbrana uložiti žalbu jer je, kako navodi, "odluka o produženju pritvora skandalozna".

Branioci smatraju da je pravno neshvatljiv stav istaknut u rešenju o produženju pritvora, te da je ono neosnovano i protivzakonito, posebno zbog činjenice da tokom pet meseci istrage

ni jedno lice nije teretilo Kneževića.

"Pritvor se u ovom predmetu, sasvim je izvesno, koristi kao sredstvo pritiska na druga lica kako bi rekli nešto kompromitujuće na račun Kneževića", rekao je Darijević.

Dokaz za takav stav, kako je objasnio, predstavlja i činjenica da se istim rešenjem produžava pritvor i Uglješi Grguru, vlasniku agencije "Gvozden" koji, kako kaže, ni jednom rečju ne tereti Kneževića za neku od radnji za koje je okrivljen.

U pritvoru pet meseci

Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević je sa još nekoliko zrenjaninskih funkcionera uhapšen 1. oktobra prošle godine zbog krivičnog dela zločinačkog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja.

Knežević i ostali su najpre okrivljeni zbog davanja u zakup građevinskog zemljišta, nezakonite prodaje placa za gradnju OMV pumpe u Zrenjaninu, navodnih malverzacija oko izgradnje restorana "Ishrana" i spornih ugovora sa firmom za obezbeđenje "Gvozden".

Istraga je zatim proširena i zbog spornog ugovora, kojim je sportski jedriličarski klub dobio kod Perleza plac na kom je trebalo da se sagrade marina i prateći objekti.

Takođe, predmet poslednjeg proširenja istrage je navodni pokušaj okrivljenih da kupe asfaltnu bazu za grad Zrenjanin, ali i okolnosti pod kojima je preduzeće "Autobanat" iz Zrenjanina, vlasnika Mileta Jerkovića, na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza u Zrenjaninu.

Da se brane sa slobode do sada je omogućeno načelniku Odeljenja za urbanizam Zrenjanina Nikoli Halasu, direktoru Turističke organizacije Milanu Miloševu, načelniku Odeljenja za finansije Davidu Dimkiću i Bratislavu Tomiću, predsedniku Gradskog Odbora DS u Zrenjaninu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.