Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Petranović Rizo: Skrasiću se tamo odakle mi bude žena

Goran Petranović Rizo prvi je vokal sarajevskog benda "Elvis J. Kurtovich", koji je uz "Zabranjeno pušenje" i "Radio nadrealiste" kamen temeljac "New primitivesa", umjetničkog pokreta osnovanog početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u Sarajevu.

Desetak godina kasnije, kako Sarajevo, Jugoslavija, tako i članovi ovog pokreta podijelili su se i svako je otišao na svoju stranu. Zapravo, neko je ostao u Sarajevu, neko otišao u Zagreb, neko u Beograd, a neko čak i u ostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svijeta.

"Vokalni solista sa govornim manama i vrlinama, kad Haretova raja 'razbiju' frajera, onda on zadnji uleti i šuta ga nogama. To je sitan lopov, visok metar i šezdeset, moj najdraži muzičar - Rizo", ovako su nekada novi primitivci predstavljali Rizu.

Danas Rizin stari bend više ne radi, međutim iza Elvisa "dži", ostao je Elvis "junior", tako da Rizo i dalje dostojno čuva "New primitives" priču. Njegov bend koji danas svira pod imenom "Elvis Jr Kurtovich" i u kojem su svi stalni članovi osim njega Beograđani, ovih dana objavio je novi album "Put za Gvantanamo", povodom kojeg je Goran Petranović Rizo i pričao za "Nezavisne".

NN: Zbog čega je naslov albuma "Put za Gvantanamo" i da li ima veze sa istoimenim filmom?

PETRANOVIĆ: Nema veze sa filmom, nisam ni znao da postoji, da budem iskren, naslov diska je smislio Malcolm Muharem, vjerovatno se on inspirisao filmom.

NN: Šta mislite o tome što je Barak Obama posjetio Kubu i što su "Rolling Stonesi" prvi put svirali tamo?

PETRANOVIĆ: "Rolling Stonesi" dolaze tamo gdje se treba promijeniti sistem prvi, oni rade za velike pare taj ružni posao, mada ne zvuče loše. Nekada "Stonsi" nisu mogli ići na svjetske turneje tako često.

NN: Nekoliko godina nakon što ste obradili njihovu pjesmu pod nazivom  "Dabogda crko rock'n'roll", rok je bio na izdisaju i zavladao je turbofolk. Da li će se isto dogoditi sa nacionalizmom s obzirom na to da ste snimili pjesmu "Dabogda crko nacionalizam"?

PETRANOVIĆ: Neće, nacionalizam će se razvijati kod nacionalista još više.

NN: Zašto ste nadimak Rizo promijenili u Riza i da li je Riza više Beograđanin ili Sarajlija?

PETRANOVIĆ: Ja sam Elvis junior, Rizo, Riza, nije to bitno toliko, bitno je da grupa "Elvis Jr. Kurtovich" ima dobar disk "Put za Gvantanamo". Živim u Beogradu od 1992. godine, ja sam Sarajlija u Beogradu, izbjeglica. Bio sam i u Banjaluci, skrasiću se tamo odakle mi bude žena.

NN: Zajedno sa Neletom na prošlom albumu pjevali ste "Koševo zove". Nele je poslije toga bio na Koševu. Da li Vi idete tamo?

PETRANOVIĆ: Ne idem u Sarajevo, kada sam vidio šta se dogodilo sa Neletom, nemam više želju da idem tamo. Mada nikad ne reci nikad, ne zna se šta nosi dan, a šta noć, tako je na Balkanu.

NN: Jeste li pitali Neleta zašto u "Fajrontu u Sarajevu" nije opisao kako ste svojevremeno napustili "Radio nadrealiste"?

PETRANOVIĆ: Zato što se Nele ogradio i rekao da se ne sjeća baš najbolje šta se desilo. Neka ostane njegova verzija kao istinita, ja Neleta poštujem mnogo i kao umjetnika i kao čovjeka, pa hajde da se ne uvlačimo u detalje koji su se dogodili prije 35 godina.

NN: Ipak ostalo je zabilježeno da ste vas dvojica najbolje igrali mali fudbal od "New primitives" raje.

PETRANOVIĆ: Jeste, najbolje smo igrali Dr Nele i ja, iako smo bili najmanji rastom, niko nije mogao da nas pobijedi na male golove, iako su se birale i ekipe koje su važile za izuzetno dobre.

NN: Da li je još živ "New primitives" pokret?

PETRANOVIĆ: "New primitives" pokret je živ. Ko ne vjeruje, neka posluša "Elvis Jr. Kurtovich" i disk "Put za Gvantanamo" na YouTubeu.

NN: Kakav je Vaš današnji odnos sa Mirkom Srdićem, alijas Elvisom J. Kurtovićem, nekadašnjim kolegom iz benda?

PETRANOVIĆ: Sa gospodinom Elvisom se nisam čuo godinama, zvao sam, pa prestao.

NN: Na šta ste najponosniji u muzičkoj, a na šta u glumačkoj karijeri?

PETRANOVIĆ: U muzičkoj karijeri sam najponosnij na pjesme koje su obilježile osamdesete, ali i na karijeru u bendu "Elvis Jr. Kurtovich". Kao glumcu najljepše mi je bilo raditi u seriji "Nadrealna televizija".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.