Google obmanjuje i nas i konkurenciju!

Izvor: Mondo, 11.Apr.2013, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google obmanjuje i nas i konkurenciju!

Evropska komisija je saopštila da je kompanija Google kroz Search funkciju favorizovala svoje servise i nanela štetu konkurentima.

Istraga je trajala gotovo dve godine, od oktobra 2010. Evropska komisija je ustanovila da je kompanija Google nameštala rezultate pretrage, koristeći ih za promociju svojih servisa. Ovu vest objavio je Financial Times, uz napomenu da sledi mučan period za kompaniju, koja će pokušati da se vansudski poravna sa Evropskom komisijom. Prvo će, ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << morati javno da prizna sve ranije izneto, što je možda, najteže od svega što Google mora da uradi.

Google do kraja ove nedelje (14. april) mora pismeno priznati sve što je, po zaključku izveštaja Evropske komisije, nelegalno uradio. Očekuje se da će kompanija to uraditi vrlo brzo, kako bi se eventualno zaštitila od formalne optužnice i ogromne novčane kazne. Sem toga, Google će ponuditi neku vrstu pogodba za EK, u pokušaju da ublaži celu situaciju.

Šta je to Google zgrešio?

Komisija je ustanovila da je Google prilikom prikazivanja rezultata pretrage promovisao svoje internet servise i nije pravio jasnu razliku između klasičnih razultata pretrage I promovisanih rezultata (u koje spadaju Mail, Maps, Drive, Calendar i svi drugi servisi koje Google nudi korisnicima).

Recimo, kada tražite informacije o Android Cloud aplikacijama najčešće će vam pri vrhu rezultata iskočiti Google Drive. Aplikacija je relativno nova i nije toliko razvijena, poput konkurentskog Dropboxa ili Boxa, ali se, zbog Google promocije svojih servisa nalazi izlistana pre konkurenata. Na taj način direktno je prekršena odredba o konkurentnosti na tržištu i Google aplikacija stavljena u “nadređeni” položaj, iako za to nema pokriće.

Kao jedno od rešenja spominje se redizajn Google Search stranice sa rezultatima, jer sadašnji vertikalni način prikaza rezultata ide najviše u korist same kompanije. Komisiju posebno brinu rezultati pretrage za pojmove mape, finansije i vremenska prognoza, koji uvek favorizuju Google internet rešenja.

Ovo je tek početak raspleta cele situacije, zato budite uz nas, sigurni smo da novi detalji stižu vrlo brzo.

(Marko Čavić, MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.