Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 17:43

Golija: lepa, zavejana, nepredvidiva

Iako je u većini mesta prolećno vreme - zbog snega, koji je nedavno padao, saobraćaj na putnom pravcu Preko Brdo - Odvraćenica u prekidu je već sedam dana.
Sneg koji je okopnio u nižim delovima i dalje krasi Goliju. Sunčani dan izletnici su iskoristili za zimski piknik, jer kažu ako je zima - nije lav.
„To su više kukumavke, nego što je na terenu situacija. Navikli smo mi brate, nema problema kod nas", kaže Prvoslav Pavlović iz Sjenice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />„Nije surovo uopšte, zavisi kako je ko shvata. Ona je mnogo lepa planina, znači možda jedna od naših najšumovitijih planina i za zdravlje izuzetno dobra", navodi Vukoman Beli Vuković iz Sjenice.
„I hrana i sve. Zdrava i okolina i hrana i sve", ističe Bensat Redžović iz Duge Poljane.

Ivanjičani željno čekaju izgradnju skijališta, ali se do tada snalaze da što više uživaju u zimskim sportovima.
„Pa imamo dve stazice na Odvraćenici, a ovo je čisto za naše uživanje, idemo do Jankovog kamena i tako", kaže Aleksandar Nešković iz Ivanjice.
Putari nemaju vremena za uživanje, jer je već sedam dana neprohodan put Preko Brdo - Odvraćenica.
Putari svakodnevno rade na probijanju ovog putnog pravca. Nepredvidljivost Golije može uticati da njihov trud za nekoliko sati bude uzaludan.
Goran Pivljaković, iz „Puteva" Ivanjica, kaže: „Ne znam ni sam da li se isplati da li se ne isplati, ali put moramo osloboditi da bude prohodan. A smetovi su mnogo veliki, vidite i sami. Radimo, radimo, pa ovo sve što uradimo za dva sata uzaludno što smo radili. I eto šta bi vam reko. Znači, kad dune vetar, zatvori se ova deonica velikom brzinom. Mislim da nema gore deonice u Srbiji".
„Može da ostane i do aprila, marta, maja, pa i do juna. Ima dosta snega tu naduvava, navejava", navodi Aco Bojović, „Putevi" Ivanjica.
Lepota Golije i jeste u nepredvidljivosti prirode, jer dok je jutro obećavalo sunčani dan, podne je donelo nove pahulje, kojima se putari sigurno nisu obradovali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.