Gojkovićeva: Fingirana čitava kriza oko parlamenta da...

Izvor: B92, 06.Dec.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva: Fingirana čitava kriza oko parlamenta da...

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da očekuje da će opozicija sednici parlamenta u sredu predložiti nekoliko stotina dopuna dnevnog reda.

Na sednici u sredu će biti razmatran predlog budžeta za 2018. godinu.

Na pitanje da li to znači blokadu parlamenta u određenom trajanju, Gojković je izrazila uverenje da će čitav jedan dan "sigurno biti razgovor o uvredama na račun Aleksandra Vučića i njegove porodice".

"Ponekad spomenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mene i još ponekog člana SNS ili ministra, ali uglavnom nema tu nikakvih argumenata, to su samo uvrede lične prirode na račun Aleksandra Vučića, njegove porodice, dece, brata", rekla je Gojković za RTS.

Predsednica Narodne skupštine smatra da je potrebno "mnogo snage" kako bi se izdržao jedan takav dan, a da se ne odgovori ništa da bi se uspostavio, kako je rekla, lažni dijalog između Demokratske stranke, Dosta je bilo, pristalica Saše Jankovića i Vuka Jeremića, i vladajuće većine.

Gojković je naglasila da upravo vladajuća većina u parlamentu daje kvorum pripadnicima opozicije da bi iznosili uvrede.

Podsetivši na predlog da bude smenjena u Narodnoj skupštini kao predsednica parlamenta, Goković tvrdi da je fingirana čitava kriza oko parlamenta i njenog načina vođenja Skupštine Srbije, "samo da bi Saša Janković postao premijer".

Ona je dodala da je tada rekla da će staviti taj predlog na dnevni red čim se prikupi dovoljan broj glasova, ali da je bilo samo 30 potpisnika.

"Njih je potpisalo 30, jer ih 30 ima, a na glasanje ih mrzi da dolaze na posao ili jer im se ne sedi predugo, bude četvoro, osmoro ili 12, ali dotle

poslanici koji čine većinu u parlamentu sede i daju kvorum", rekla je Gojković.

Ona je za RTS govorila i o inicidentima u skupštini ocenivši da je nagore što "takozvana građanska elita" ćuti na nasilje u skupštini.

"Ne postoji dobro i loše nasilje, a očigledno deo javnosti želi da pokaže kako postoji dobro nasilje - kad napadate poslanike SNS i tučete ih", poručila je Gojković.

Ona je dodala da građane Srbije niko ne može da prevari, te je izrazila uverenje da će građani reagovati već na sledećim izborima na nasilje u parlamentu.

"Nadam se da će početi od izbora za Grad Beograd", rekla je Gojković.

Ona je dodala da ima odličnu saradnju sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i njeni kabinetom.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je večeras da su poslanici dobrovoljno dali izjave policiji o tome kako je poslanik Dveri Boško Obradović kompjuterskim "mišom" na sednici Administrativnog odbora gađao predsednika tog tela Aleksandra Martinovića.

Maja Gojković je na Radio-televiziji Srbije kazala da "niko na silu nije uzeo izjavu" od poslanika.

"Poslanici su bili obavešteni i očigledno su želeli da dođu pripadnici MUP-a i da izjave u svojstvu svedoka daju u Skupštini. Zamislite šta bi bilo da su otišli u stanicu policije i tamo dali izjavu!?", kazala je Maja Gojković.

MUP je ranije saopštio da su na informativni razgovor pozvani poslanici svih političkih stranaka koji su bile na sednici tog odbora, i da je s tužiocem dogovoreno da se svi razgovori obave u Skupštini Srbije zbog obaveza poslanika.

Komentarišući kritike opozicije da primenjuje dvostruke aršine, i da kasni sa zakazivanjem sednica Skupštine, njena predsednica je kazala da "savršeno" poštuje Poslovnik.

"Sednica se po pravilu zakazuje sedam dana ranije, a može i 24 časa ranije. Savršeno poštujem Poslovnik koji su stvorili oni koji su danas u opoziciji i koji ne žele da ga pročitaju", kazala je predsednica.

Upitana kada će raspisati izbore u Beogradu, ona je kazala da će to učiniti u zakonskom roku, "moguće i u januaru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.