Gojković: Veliki uspeh parlamentarne diplomatije Srbije

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Veliki uspeh parlamentarne diplomatije Srbije

Posle 56 godina u Beogradu će u oktobru naredne godine biti održano zasedanje Interparlamenarne unije (IPU), a predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković kaže da je to veliki uspeh naše parlamentarne diplomatije.
"To je ujedno i veliki uspeh za našu zemlju, jer će ovaj događaj imati ogroman politički značaj, budući da će dovesti do značajnog jačanja vidljivosti Srbije na političkoj mapi sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a otvara brojne ekonomske i turističke potencijale", rekla je Maja Gojkovivić za novi broj časopisa Diplomacy & Commerce.

Istakla je da činjenica da će se tada u našem glavnom gradu okupiti više od 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima i više od 100 predsednika i potpredsednika parlamenata, odnosno da se očekuje oko 1.500 članova delegacija, najbolje govori o značaju ovog događaja. 
Ne samo da se zasedanje ove najstarije i najveće parlamentarne organizacije u Beogradu održava prvi put posle 1963. godine, već će to biti ujedno prvo zasedanje u nekoj od evropskih država nakon skoro 20 godina, rekla je Gojkovićeva i dodala da je Nemačka bila poslednja evropska zemlja domaćin 1999.
"To je istovremeno potvrda predanog i aktivnog rada naše parlamentarne delegacije koju predvodim u poslednjih pet godina", navela je.
Govoreći o pokretanju kampanje "Niste sami!", koja ima za cilj smanjenje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditeta, Gojkovićeva kaže da je sa zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvom nad tim projektom.
"Smatram da je naš zadatak da mladima koji se suočavaju sa mentalnim problemima pošaljemo jasnu poruku da nisu i neće biti sami u savladavanju ovih prepreka. Moramo da budemo svesni da je neophodno da mentalno zdravlje mladih zaslužuje pažnju i brigu čitavog društva, jer se radi o populaciji koja predstavlja budućnost naše zemle", rekla je predsednica parlamenta.
Istakla je da zato društvo ne sme da okreće glavu, posebno ako imamo u vidu da rizici i problemi koji mogu dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja postaju sve brojniji u savremenim uslovima života.
Zato se, kaže, zajedno moramo boriti protiv predrasuda, koje nisu svojstvene samo našem društvu, i nastojati mlade da ohrabrimo i ovakvim projektima da potraže stručnu pomoć kada imaju probleme koji ih tište.
Nastojimo da ojačamo poziciju Srbije
O svojim parlamentarnim aktivnostima, Gojkovićeva kaže da Skupština Srbije razvija živu i, kako kaže, nikad intenzivniju saradnju sa parlamentima država u regionu, u Evropskoj uniji, ali i šire, uključujući naše prijatelje u Africi, Južnoj Americi i drugim delovima sveta.
"To je jedan od naših ključnih zadataka, posebno imajući u vidu politiku predsednika Aleksandra Vučića da poboljša pozicije Srbije u međunarodnim krugovima i ojača ekonomske veze. Tu politiku sledi i Narodna skupština i nastojimo da kroz unapređenje parlamentarne saradnje na svim nivoima doprinesemo naporima da se ojača pozicija Srbije, da pridobijemo što više onih koji će saslušati i razumeti naše stavove po pitanju Kosova i Metohije", rekla je.
Prema njenim rečima, Skupština Sbije je imala brojne bilateralne susrete, a njeni predstavnici su, kaže, bili na svim važnim multilateralnim skupovima.
Posebno je izdvojila prvo učešće Srbije na sastanku predsednika parlamenata evroazijskih zemalja u Turskoj, ali i čast koju je imala tokom nedavne posete Ruskoj Federaciji, obrati Državnoj dumi, što je, kako kaže, prvi put da se predsednik Narodne skupštine obraća plenumu ruskog parlamenta.
Na konstataciju da je u parlamentu često bila žrtva verbalnih pa ponekad i fizičkih napada poslanika opozicije, te kako se kao žena nosi s tim, Gojkovićeva kaže da opozicija ima pravo da kritikuje, ali suština je, kaže, u tome da se često u parlamentu suočavamo sa situacijom da umesto argumentovane kritike dobijamo uvrede i napade, a ako ste žena u politici, čini mi se da su te uvrede još brutalnije.
"To potvrđuje ne samo ono što sam ja doživela, već i predsednica vlade Ana Brnabić", rekla je Gojkovićeva.
Sa druge strane, kaže, smatra da i među ženama nedostaje solidarnosti i da ne smeju da se zadovoljavaju samo parolama o rodnoj ravnopravnosti.
"Što se tiče ponašanja opozicije, uverena sam da najbolji odgovor na to predstavljaju uspesi koje postižemo. Danas je Srbija lider u regionu po smanjenoj nezaposlenosti, po direktnim stranim investicijama i danas Srbija ima mnogo veći međunarodni ugled u svetu, što između ostalog, potvrđuje i činjenica da smo dobili domaćinstvo ovako važne organizacije kao što je IPU", navela je.
Uz podsećanje na njenu izjavu da bi "neki ministri u Vladi Republike Srbije" trebalo da se odmore i pitanje da li je smatra da je vreme za rekonstrukciju vlade, Gojković kaže da je iznela svoj stav, te da ne zna zašto su se pojedini ministri zbog te izjave toliko uzbudili.
Posle određenog vremena potrebno proveravati rad i rezultate
"Valjda je prirodno da vlada i ministri za svoj rad odgovaraju parlamentu i da mi u Narodnoj skupštini možemo da iznesemo svoje mišljenje o radu ministara. Verujem da je uvek potrebno posle određenog vremena proveravati rad i rezultate onih koji se nalaze na tako važnim javnim funkcijama, a da li će biti rekonstrukcije ili ne zavisi i od šire političke situacije i izazova pred kojima se Srbija nalazi", rekla je.
Odgovarajući na pitanje kako vidi rasplet razgovora između Beograda i Prištine, Gojkovićeva je je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić upozorio da Srbiju čeka dosta izazova i teškoća kada je reč o Kosovu i Metohiji imajući u vidu brojne provokacije i jednostrane poteze Prištine, a posebno nameru da formiraju vojsku tzv. "Kosova", što može dodatno destabilizovati čitavu situaciju i što predstavlja veliki razlog za zabrinutost.
"Formiranje takve oružane formacije bilo bi u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, kao i Briselskim sporazumom i dogovorom koji imamo sa NATO, pa čak i sa njihovim Ustavom", rekla je.
Podsetila je i da je Vučić više puta istakao da je Srbija spremna za dijalog, za kompromisno i racionalno rešenje, kojim nijedna strana ne bi dobila sve, niti bi izgubila sve.
"Međutim, ne verujem da Albanci stvarno žele kompromis. Ono što je važno jeste činjenica da, pre svega, zahvaljujući diplomatskim naporima predsednika, danas postoji znatno više razumevanja za stavove Srbije, što potvrđuje i trend zemalja koje se odlučuju na povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", kazala je Gojkovićeva.
Podsetila je i da je osam američkih kongresmena nedavno zatražilo od državnog sekretara SAD Majkla Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem.
Sve to, kaže, potvrđuje da bez Srbije nije moguće da se reši pitanje Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković:Veliki uspeh parlamentarne diplomatije Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2018

Posle 56 godina u Beogradu će u oktobru naredne godine biti održano zasedanje Interparlamenarne unije (IPU), a predsednica srpskog parlamenta, Maja Gojković, kaže da je to veliki uspeh naše parlamentarne diplomatije..."To je ujedno i veliki uspeh za našu zemlju, jer će ovaj događaj imati ogroman...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.