Gojković: U finansiranju poštovati stavove iz Strategije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 19:37

Gojković: U finansiranju poštovati stavove iz Strategije

Potpredsednica vlade i ministar kulture i informisanja Maje Gojković, danas je zamolila komisije, koje na svim nivoima odlučuju o finansiranju medijskih sadržaja, da poštuju preporuke i stavove iz Medijske strategije.

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja su posvećeni kontinuiranom unapređenju položaja novinara, zaštiti njihove bezbednosti i unapređenju celokupne medijske sfere, kako kroz zakonodavne aktivnosti i punu primenu Medijske strategije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako i svojim svakodnevnim radom", navela je Gojković u izjavi za javnost.

Iz ovog razloga, a povodom konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, kao nadležni ministar svesna sam činjenice da su komisije za ocenu projekata proizvodnje medijskih sadržaja nezavisne u svom radu, da su njihovi članovi predstavnici svih novinarskih udruženja, kao i da komisije svoj rad i ocene projekata zasnivaju pre svega na kvalitetu pristiglih projekata i značaju njihove realizacije za javnost i građane Srbije, ističe Gojković.

Ipak smatram, naglašava Gojković, da je izuzetno važno da podsetim sve na obavezu poštovanja usvojene Medijske strategije i pratećeg Akcionog plana.

Ti akti kažu, kako je navela, da "prednost pri projektnom sufinansiranju proizvodnje medijskog sadržaja pod ravnopravnim uslovima imaju mediji koji poštuju zakonske propise i Kodeks novinara Srbije, odnosno koji imaju manje izrečenih mera od strane REM-a i donetih odluka i javnih opomena od strane Saveta za štampu".

Molim, stoga, sve u komisijama, kako na republičkom nivou, uključujući komisije formirane od strane Ministarstva koje vodim, tako i komisije koje odlučuju o finansiranju medijskih sadržaja na pokrajinskom i lokalnom nivou, da poštuju preporuke i stavove iz Medijske strategije, kazala je Gojković.

Kao ministar kulture i informisanja poštovala sam nezavisnost komisija i nisam se mešala ni jednog trenutka u njihove odluke na svih 10 konkursa, koji su sprovedeni u oblasti informisanja, ali apelujem na sve komisije da posebno obrate pažnju na poštovanje etičkog standarda i profesionalnog postupanja novinara i medija, navela je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.