Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali ćemo uvek čvrsto biti uz RS

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Banjaluci da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali će uvek, čvrsto i nedvosmisleno, biti uz Republiku Srpsku.

"Republika Srpska nikada neće biti sama", rekla je Gojković poslanicima na svečanoj sednici parlamenta RS.

Ona je navela da je "sposobnost da saosećamo sa drugima, i u gubitku i u radosti uspeha, najbolja osnova za jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poštovanja, poverenja i saradnje i ključ za uspeh svih".

"Zato je očuvanje trajnog mira i stabilnosti u regionu prvi i osnovni cilj svih nas zajedno", rekla je Gojković.

Predsednica parlamenta Srbije je podsetila je da se između Srbije i RS odvija aktivna saradnja na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, koji je potpisan 2007. godine. Sledeće godine, 9. januara 2008, dve skupštine su potpisale Protokol o parlamentarnoj sardanji.

Prema njenim rečima, dva parlamenta sarađuju u 13 oblasti u cilju jačanja društvenog, ekonomskog i privrednog razvoja Srbije i RS, kao i BiH i regiona u celini.

Gojković je ocenila da u narednom periodu treba da se intezivira saradnja dva parlamenta, kako bi se dala zakonodavna podrška vladama Srbije i RS, s obzirom na veliki značaj koji RS ima za Srbiju i Srbija za RS.

Navodeći da Srbija sa RS ima najdužu institucionalnu parlamentarnu saradnju, predsednica parlamenta Srbije je istakla da je jedan od glavnih ciljeva rada dva parlamenta unapređenje života građana sa obe strane reke Drine.

"Samo jake i stabilne demokratske institucije mogu da budu garancija kvalitetnog i sigurnog života svakog pojedinca. Zato naši napori unapređenju zakonodavstva moraju da budu usmereni ka postizanju boljeg ekonomskog okvira, privrednog ambijenta, mogućnosti za zapošljavanje, posebno mladih, boljih uslova rada i slobodne tržišne utakmice", kazala je Gojković.

Na taj način, dodala je, dva parlamenta biće u funkciji podsticanja privrednog rasta i veće trgovinske razmene Srbije i RS, kao i BiH u celini.

Prema njenim rečima, prioritet u narednom periodu treba da bude realizacija zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata, što će dovesti i do unapređenja privredne saradnje.

Podsećajući da je BiH, i u okviru nje RS, jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, Gojković je ocenila da Srbija i RS udržene mogu na trećim tržištima da iskoriste komparativne prednosti i ojačaju konkurentnu sposobnost svojih kompanija.

Srbija i RS su pokazale da su spremne da budu jedna uz drugu kada je teško, kao što je to bilo u saniranju majskih poplava 2014. godine, kazala je dalje Gojković, ističući da je zajedništvo ono što građani u Srbiji i RS žele da vide.

"Od svih reči političara su važnija dela koja ostavimo", naglasila je ona.

Gojković je istakla značaj projekta "Podrinje", koji obuhvata 31 opštinu na području Srbije i RS, dodavši da je bitno ubrzanje realizacije projekata na izgradnji putnih komunikacija prema Bijeljini i Višegradu i mosta između Bratunca i Ljubovija.

"Smatramo da će izgradnja puteva na kojima zajedno radimo dodatno da približe Srbiju i RS i Srbiju i BIH", ocenila je ona.Predsednica parlamenta Srbije naglasila je da je za veći priliv investicija i privredni razvoj, ne samo u Srbiji, RS i BiH, već i u regionu, važna politička i ekonomska stabilnost celog regiona.

"Upravo je to ono za šta se zalažemo svim svojim snagama - očuvanje mira, stabilnosti, prosperiteta, kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i jačanje veza građana Srbije i RS, bliskosti i prijateljstva koje uzajamno osećamo i koje želimo da podstaknu čitav region na snažniju saradnju i razumevanje", navela je Gojković.

Ona je istakla da je upravo to cilj na kome "neumorno radi Vlada Srbije, sa Vučićem na čelu".

Predsednica Narodne skupštine Srbije danas je razgovarala sa predsednikom parlamenta RS Nedeljkom Čubrilovićem, a posetila je i generalni Konzulat Srbije u Banjaluci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.