Gojković: Obaveza parlamenata da idu u korak sa digitalnim dobom

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Obaveza parlamenata da idu u korak sa digitalnim dobom

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja učestvuje na 139. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije, istakla je da je obaveza parlamenata da idu u korak sa digitalnim dobom i budu spremni na modernizaciju, otvorenost i efikasniji rad, čime će moći da odgovore na zahteve i izazove koje budućnost nameće.
Maja Gojković je, obraćajući se na generalnoj debati Interparlamentarne unije (IPU) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na temu "Parlamentarno vođstvo u promovisanju mira i razvoja u doba inovacije i tehnoloških promena", naglasila da je neophodno da parlamenti dočekaju spremno promene koje su na vidiku, polazeći od interesa razvoja društva i svakog pojedinca. 

Ukazala je da informatička i digitalna revolucija predstavlja novu etapu u razvoju čovečanstva, a u tom pogledu, važnu ulogu imaju parlamenti koji moraju da pomognu da obrazovni sistemi budu pripremljeni za osposobljavanje pojedinca da savlada i upravlja novim tehnologijama u digitalnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju.
"Srbija je prepoznala ovaj izazov i kao jedinstvenu razvojnu priliku. U tom smislu, Srbija je među svoje prioritetne ciljeve postavila osposobljavanje ljudi za novo digitalno doba", istakla je Gojkovićeva. 
Rekla je i da je Srbija okrenuta budućnosti, odlučna da nastavi da u punoj meri doprinosi zajedničkom razvoju, kao i očuvanju regionalne stabilnosti, bez obzira na teškoće i prepreke zaostale iz prošlih, kriznih vremena i dodala da je za takav cilj važan moderan i otvoren parlament, kao ključne institucije svakog demokratskog političkog sistema.
Naglasila je i da su Ciljevi održivog razvoja, odnosno Agende 2030 UN, prepoznali obavezu unapređenja naučnih istraživanja, poboljšanja tehnoloških mogućnosti industrijskih sektora, inovacija i dodala da je Srbija razvila parlamentarne mehanizme praćenja implementacije ciljeva održivog razvoja, "a da naša Fokus grupa za implementaciju blisko prati rad Vlade i uključena je u definisanje prioriteta".
Susreti na zasedanju Interparlamentarne unije
Predsednica Narodne skupštine je na 139. zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi imala brojne susrete sa predsednicima parlamenata zemalja učesnika, na kojima je razgovarala o parlamentarnoj saradnji i unapređenju bilateralnih odnosa.

Gojkovićeva se sastala sa predsednikom Parlamenta Gvineje Bisao Siprianom Kasamom, a na sastanku je ocenjeno da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju, kao i da je uspešna poseta predsednika Parlamenta Gvineje Bisao u maju ove godine izuzetno značajna za bilateralne odnose dve države, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.
Kasam se zahvalio predsednici Skupštine Srbije na svemu što je učinila za unapređenje saradnje, posebno tokom njegove zvanične posete Srbiji, a odnose dve države je ocenio kao bratske.
Istakao je da Parlament Gvineje Bisao nije i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i podsetio da je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ranije učinjeno bez saglasnosti parlamenta.
Gojkovićeva je zahvalila na jasnoj pozicije Gvineje Bisao u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazala da je naša strana posvećena dijalogu sa Prištinom.
Podsetili su na dobre bilateralne odnose tokom saradnje dve zemlje u Pokretu nesvrstanih zemalja i izrazili uverenje da će uzajamno poverenje između dve države nastaviti da se unapređuje, a Gojkovićeva je napomenula da je Skupština Srbije jedini parlament u Evropi koji ima zaključen Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom, što svedoči o značaju koji Srbija pridaje saradnji sa afričkim državama.
Gojkovićeva se sastala sa generalnim sekretarom Interparlamentarne unije Martinom Čangongom, koji je čestitao na izboru člana delegacije Skupštine Srbije Mladena Grujića u članstvo u Izvršnom komitetu i zahvalio se predsednici parlamenta što ohrabruje aktivno učešće članova stalne delegacije u organima IPU, što može poslužiti kao dobar primer i parlamentima u regionu i drugim delovima sveta.

Čangong je zahvalio na spremnosti da Srbija bude domaćin plenarne skupštine IPU u Beogradu u oktobru 2019. godine, a Gojkovićeva je izrazila uverenost da će generalni sekretar ohrabriti Izvršni komitet da što pre počne da radi na pripremi ovog događaja.
Gojkovićeva je podsetila da je naša zemlja bila domaćin zasedanju IPU 1963. godine, kao i da će nakon duže vremena plenarna skupština biti organizovana u jednoj evropskoj državi, izuzimajući zasedanja u Ženevi.
Čangong je podsetio na dobru organizaciju regionalnog seminara o Ciljevima održivog razvoja, koji je organizovan u maju ove godine u Beogradu, i istakao da je Narodna skupština ostvarila veliki napredak u implementaciji Ciljeva održivog razvoja, kao i da je formirana Fokus grupa u parlamentu, te napomenuo da je Skupština Srbije prvi parlament u regionu koji koristi instrument IPU/UNDP za samoprocenu u vezi sa ostvarivanjem Ciljeva održivog razvoja.
Čangong je ukazao i da nikakva vrsta učešća u radu tzv. skupštine Kosova se ne planira, niti može da bude predmet razmatranja, budući da nije reč o članici IPU. 
Predsednica Skupštine Srbije imala je brojne susrete i kontakte tokom generalnog zasedanja, tako da je razgovarala sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron, predsednikom Parlamenta Egipta Abdulom El Alom, predsednikom Parlamenta Kuvajta Marzukom Alganimom, predsednikom Parlamenta Republike Koreje Munom Hi Sangom, predsednicom Parlamenta Ekvadora Elizabet Gerero Kabezas.
Takođe, Gojkovićeva je razgovarala i sa predsednikom Parlamenta Namibije Peterom Katjavivijem, predsednikom Senata Paragvaja Silviom Adalbertom Ovelarom Benitezom, predsednicom Parlamenta Bangladeša Sirin Šarmin Čaudri, predsednicom Parlamenta UAE Amal Al Kubaisi, potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Ćilinom Baimom, potpredsednicom Parlamenta Kube Anom Marijom Mari Maćado, predsednikom PS OEBS Džordžom Tsereteliom, kao i sa šefovima delegacija Slovenije i Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković: Parlamenti da idu u korak sa digitalnim dobom

Izvor: Danas, 16.Okt.2018

Obaveza parlamenata je da idu u korak sa digitalnim dobom i budu spremni na modernizaciju, otvorenost i efikasniji rad, čime će moći da odgovore na zahteve i izazove koje budućnost nameće, rekla je Maja Gojkoivić, predsednica Skupštine Srbije na 139 zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.