Gojković: Najvažnija ekonomska saradnja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Najvažnija ekonomska saradnja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu pokazala da Srbija želi i da sprovodi politiku regionalne stabilnosti, mira, saradnje i dobrosusedstva.

“Najvažnije je da smo ovom posetom i atmosferom koja je pratila razgovore još jednom pokazali da je Srbija posvećena politici saradnje u regionu, da smo ozbiljna i odgovorna država”, rekla je Gojković i podsetila da je spoljnopolitički cilj Srbije punopravno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << članstvo u EU, a da je poseta Predsedništva pokazala da region ima budućnost u EU.

Predsednica Skupštine Srbije naglasila je da je najvažnije da se na tom sastanku razgovaralo o ekonomskoj saradnji i da su već iz Vlade Srbije poslati timovi u Sarajevo, kako bi se razgovaralo o mnogim temama, pre svega o ekonomiji.

Gojković je gostujući u jutarnjem program TV Pink istakla da je izuzetno važno infrastrukturno povezivanje regiona, poboljšanje standarda građana i privlačenje stranih investicije, što otvara radna mesta, kao i povezivanje u oblasti energetike i turizma.

Komentarišući napad na Vučić u Potočarima 11. jula, Gojković je istakla da je to bio strašan događaj i pokušaj atentata na premijera Srbije.

Ona je ukazala da se možda neko i nada da time može da pokvari odnose i politiku stabilnosti, ali da je fascinantna pružena ruka Vučića BiH, poziv koji je brzo usledio i realizacija posete posle samo nekoliko dana, što je pokazalo da ima prostora i obostrane želje za saradnju.

Govoreći o reformi političkog sistema i radu Akcione grupe, Gojković je rekla da u tim razgovorima provejava kao tema broj jedan da je parlament možda preveliki za državu i da je primerenije da ima nešto manji broj poslanika, da bio efikasniji, a poslanici bili bliži građanima.

Srpska napredna stranka će imati dve sesije na kojima će izneti svoje predloge, rekla je Gojković i dodala da od jeseni, pošto je poziv otvoren, očekuje debatu o promenama u političkom sistemu Srbije u kojoj će učestvovati i nevladin sektor.

Gojković je najavila da bi se, "kada se sve to zaokruži", to pretvorilo u predloge zakona i pojavilo pred parlamentom sa konkretnim rešenjem.

Predsednica Skupštine je podsetila da je parlament od početka godine doneo više od 90 zakona i pokazao posvećenost reformama u zemlji, pre svega reformama u oblasti ekonomiji, jer je dobar partner Vladi Srbije.

Gojković je najavila da će na današnjoj sednici parlamenta na dnevnom redu biti izbor jednog člana Zdravstvenog saveta Srbije, a nakon toga izbor sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Predsednica Skupštine je rekla da očekuje danas ili sutra novi predlog Vlade Srbije za iduću nedelju sa dnevnim redom koji će biti utvrđen i dodala da bi tu mogao biti set finansijskih zakona, ali da još nema taj predlog.

Gojković je navela i da će parlament imati verovatno vrlo kratak odmor, ali dovoljan da se pripremi za dinamičan jesenji rad.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.