Godišnjica ubistva Benazir Buto

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica ubistva Benazir Buto

Više od sto hiljada ljudi okupilo se ispred grobnice bivše pakistanske premijerke Benazir Buto, kako bi obeležili prvu godišnjicu njenog ubistva.

Više od sto hiljada Pakistanaca okupilo se ispred grobnice bivše premijerke i lidera pakistanske opozicije Benazir Buto, obeležavajući prvu godišnjicu njenog ubistva.

U okviru ceremonije u Gari Kuda Bakšu na jugu Pakistana planirane su molitve, čitanje poezije i govori, a okupljenima će se obratiti suprug pokojne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijerke, predsednik Pakistana Asif Ali Zardari.

U saopštenju povodom godišnjice ubistva Buto, Zardari je rekao da je napad na njegovu suprugu bio napad na održivost države i usmeren na podrivanje napora za izgradnju demokratskih struktura i borbe protiv ekstremizma.

"Tirani i zločinci su je ubili, ali oni nikada neće moći da ubiju njene ideje koje su vodile i inspirisale jednu generaciju ka uzvišenim ciljevima", proučio je Zardari.

Hiljade policajaca angažovano je u Gari Kuda Bakšu, zbog strahovanja da bi Zardari takođe mogao da bude meta atentatora, naveo je Bi-Bi-Si.

 Benazir Buto (54) je ubijena po završetku mitinga u Rivalpindiju, kada je bombaš samoubica pucao u opozicionu liderku, a zatim se digao u vazduh.

Buto se dva meseca ranije vratila u zemlju, posle osam godina provedenih u egzilu, kako bi učestvovala u kampanji za parlamentarne izbore.

Pristalice nezadovoljne istragom

Posle ubistva Buto, njena Pakistanska narodna partija (PPP) je odnela pobedu na izborima u februaru i sada vodi koalicionu vladu.

Njen suprug Zardari je zatim izabran za predsednika, pošto je general Pervez Mušsaraf bio prinuđen da podnese ostavku.

Godinu dana kasnije Zardarijeva vlada se suočava sa brojnim teškoćama, kao što su ekonomska kriza i problem islamskog ekstremizma, a problem predstavljaju i odnosi sa Indijom, posle terorističkih napada u Mumbaju prošlog meseca, podstičući bojazni o mogućem sukobu suseda.

Mnoga pitanja vezana za ubistvo bivše premijerke i dalje ostaju otvorena. Istrage prethodne pakistanske vlade, britanske policije, i američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) su pokazale da iza ubistva Buto stoji Al Kaida, ali su mnoge njene pristalice izrazile nezadovoljstvo načinom na koji je istraga vođena.

Nova vlada je zatražila da Ujedinjene nacije pokrenu nezavisnu istragu ubistva bivše premijerke, a generalni sekretar UN Ban Ki-mun je juče izrazio nadu da će se to uskoro dogoditi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.