Godišnjica tragedije u Kontrastu

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica tragedije u "Kontrastu"

Šestoro mladih ljudi izgubilo je živote pre godinu u požaru u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu. Polaganjem cveća i paljenjem sveća porodica i prijatelji obeležili su godišnjicu. Očekuju da svi iz lanca odgovornih za tragediju budu kažnjeni.

Godišnjica tragedije u novoadskoj diskoteci "Kontrast", kada je poginulo šestoro mladih ljudi, obeležena je ispred diskoteke polaganjem cveća, paljenjem sveća i služnjem pomena za nastradale.

Rodbina i prijatelji, poručili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su da se nadaju brzom otkrivanju istine i da će odgovorni biti kažnjeni. Ranije danas, na Studentskom trgu Univerziteta u Novom Sadu, rodbina, prijatelji, profesori, studenti i predstavnici gradske vlasti zapalili su sveće i položili bele ruže.

U požaru su živote izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BiH sa boravištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Povodom godišnjice stradanja Milene Dalmacije i Renata Vukovića, na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu otvorena je obrazovna laboratorija za zaštitu životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija". Dalmacija je bila najmlađi doktor hemije na tom fakultetu.

Branko Miladinović, otac nastradale Tamare, rekao je da veruje da će svi iz lanca odgovornih za tu veliku tragediju biti pozvani na odgovornost, podsetivši da se u Višem sudu odvija proces protiv četvorice odgovornih, ali i da se vodi postupak protiv pet inspektora iz građevinske i turističke inspekcije i iz Sektora za vanredne situacije.

"Kristalizacija odgovornosti je tu, dokazana je krivica svih i očekujemo da do kraja godine dođe do procesuiranja. To će biti prvi put u istoriji ove države da odgovaraju predstavnici ministarstava, odnosno predstavnici državne vlasti koji su dozvolili rad jednog takvog objekta", rekao je Miladinović, koji je inicijator "Tamarinog zakona" koji bi trebalo da reguliše oblast zaštite od požara.

Suđenje za požar u "Kontrastu" počelo je u Višem sudu u Novom Sadu krajem januara ove godine. Optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića, zakupce diskoteke Slavišu Stanišića i Dejana Ratkovića i električara koji je bio angažovan na održavanju objekta Miroslava Papugu.

Pred Višim sudom u toku je proces saslušavanja više od stotinu svedoka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.