Godišnjica proboja logora na Crvenom krstu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2012, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica proboja logora na Crvenom krstu

NIŠ -

Odavanjem pošte preminulim logorašima i polaganjem venaca u Nišu je danas obeležena godišnjica proboja logora na Crvenom krstu.

Na današnji dan 1942. godine, 105 logoraša domoglo se slobode, dok su 42 rodoljuba ostala na žicama tog zloglasnog logora u vreme Drugog svetskog rata.

Bekstvo iz logora na Crvenom krstu u Nišu bio je jedinstven primer herojstva u porobljenoj Evropi, rečeno je prilikom obeležavanja proboja.

Niški izviđači izveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su marš tragom logoraša koji se tradicionalno organizuje povodom tog istorijskog događaja. Obeležavanju godišnjice prisustvovali su potomci logoraša i predstavnici političkog i društvenog života Niša.

Logoraš Vladimir Jovanović, koji je u logoru na Crvenom krstu proveo 22 dana, podsetio je na teško ratno vreme i uslove u zloglasnom kazamatu. On je takođe bio zatočenik logora na Banjici i logora Mathauzen.

Kroz logor na Crvenom krstu od 1941. do 1944. godine prošlo je oko 30.000 rodoljuba, a oko 12.000 je streljano na Bubnju, brdu nadomak grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.