Godišnjica Karađorđeve smrti

Izvor: RTS, 25.Jul.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Karađorđeve smrti

Odavanjem državnih i vojnih počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu obeležena 195. godišnjica od smrti vožda Karađorđa.

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli je obeležena 195. godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa.

Kraj sarkofaga proslavljenog srpskog vojskovođe lovorove vence i državne i vojne počasti Karađorđu odali su princ Aleksandar i princeza Katarina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karađorđević, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i opština Topola i Aranđelovac.

Vence su položili i predstavnici Zadužbine Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine i Udruženja Kraljevina Srbija.

Obeležavanje godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Karađorđe Petrović, ubijen 25. jula 1817. godine u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane, bio je predvodnik Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji između 1804. i 1813. godine.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bili su bojevi na Ivankovcu 1805, Mišaru i Deligradu 1806. i borbe za oslobođenje Beograda 1807. godine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.