Godfri: SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 21:33

Godfri: SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da SAD podržaju dijalog između Beograda i Prištine, navodeći da su oni zadovoljni zato što se nastavlja briselski dijalog.

"Na sve moguće načine na koje možemo mi ćemo to podržati", rekao je Godfri za TV Hepi.

On je istakao da SAD očekuje da će Srbija nastaviti da igra ulogu vođe na zapadnom Balkanu i na tome će se, kaže, angažovati.

Na konstataciju da ovde postoji predubeđenje da je i Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Americi potrebna slaba, a ne jaka Srbija, Godfri kaže da to nije tačno, jer, prema njegovim rečima, najstablnija zemlja je uspešna zemlja.

"Susedi takođe žele da njihovi susedi budu bogati jer to znači da će čitav region biti u boljem položaju. Divim se radu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić koji se trude da unaprede i da povežu ljude na zapadnom Balkanu i SAD podržava ideju "mini šengena". Verujemo da će se podstaći investicije u saobraćaju, infrastrukturi...", dodao je američki ambasador.

Godfri dodaje da je to "u srcu" onoga na šta se fokusirao američki zvaničnik Ričard Grenel.

"On veruje da možemo da pokažemo ljudima u Prištini i Beogradu ekonomsku vrednost saradnje i onda će biti više podrške za teške političke odluke koje treba da se donesu", naveo je Godfri.

Pažnja je, kaže, usmerena na tome da se pokuša da se omogući privredama Beograda i Prištine da imaju tešnje veze i zato se toliko insistira da se ukinu carine, jer je, po njegovoj oceni, to je velika prepreka da se dijalog pokrene unapred.

"Mislimo da je velika uloga na privatnom sektoru, ne samo u tome da Beograd i Prištinu zbliži već i u borbi protiv kovida 19", istakao je ambasador.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"SAD ĆE PODRŽATI DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE" Godfri: Očekujem da Srbija nastavi da bude vođa Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 06.Avg.2020

Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je da SAD podržaju dijalog između Beograda i Prištine, navodeći da su oni zadovoljni zato što se nastavlja Briselski dijalog.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.