Gle, ZELANDIJA: Zemlja ima novi SKRIVENI KONTINENT!

Izvor: Blic, 16.Feb.2017, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gle, ZELANDIJA: Zemlja ima novi SKRIVENI KONTINENT!

Kako navodi novo istraživanje, koje je objavilo Američko geološko društvo, kontinent nazvan Zelandija se nalazi u tihom okeanu, sakriven je i "prikačen" na Novi Zeland.

Tim od 11 naučnika je istraživao i došli su do saznanja da su Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo deo ogromne ploče koja se pre nekoliko desetina miliona godina odvojila od Australije.

Studija je utvrdila da je potopljeno čak 94 posto ovog kontinenta, uglavnom kao rezultata proređivanja kontineta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre nego što je došlo do pucanja superkontineta.

- Na osnovu različitih dokaza smo utvrdili da Zelandija nije skup delimično potopljenih kontinenata, već je koherentan kontinent - zaključuje se u istraživanju.

Debljina kore Zelandije je u rasponu od 10 do 30 kilomeatra i otrpilike je veličine Indije.

Veruje se da se odvojila od Antarktika pre oko 100 miliona godina, a zatim opet od Asutralije pre 80 miliona godina.

- Naučna vrednost Zelandije nije njeno klasifikovanje kao kontinenta na listi, već to što će istraživanje nje da doprinese geološkim studijama i novim otkrićima o dalekoj prošlosti - naveli su istraživači.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Upoznajte Zelandiju: Sjajno otkriće, naša planeta ima i osmi kontinent! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 16.Feb.2017

Kako navodi novo istraživanje, koje je objavilo Američko geološko društvo, kontinent nazvan Zelandija nalazi se u Tihom okeanu, a sakriven je i "prikačen" na Novi Zeland...Tim od 11 naučnika je istraživao i došli su do saznanja da su Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo deo ogromne ploče koja...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.