Glavni grad čeka goste tokom praznika

Izvor: RTS, 29.Apr.2013, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni grad čeka goste tokom praznika

Turistička ponuda Beograda je svake godine sve bogatija. Glavni grad je spreman da dočeka goste tokom prvomajskih praznika. Sredinom maja na Kalemegdanu kreće sezona koncerata i izložbi.

Beograd je spreman da dočeka goste za prvomajske praznike. Prestonička ponuda svake godine je bogatija. Turistička organizacija pripremila je nove programe u kojima će moći da uživaju svi koji posete Beograd već od 1. maja. Sredinom idućeg meseca na beogradskoj tvrđavi počinje sezona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koncerata i izložbi.

U ulozi vodiča može biti svako od nas kad mu dođu gosti, naročito ako su to stranci. Beograđani imaju šta da pokažu mada novca za bolje predstvaljanje prestonice nikad nije dovoljno. Za sada postoji plan obilaska grada.

Goste Beograda zanimaju razni sadržaji, od sajmova, Skadarlije i Kalemegdana, do Ade Ciganlije, Košutnja i pozorišta.

Glavnu turističku atrakciju, Kalemegdansku tvrđavu stranim turistima pojašnjava i ove sezone aparat sličan mobilnom telefonu, takozvani audio vodič i to na šest jezika.

"Možete više puta preslušati ako vam nije jasno ili ako vam je interesantno ono što čujete, za razliku od toga turistički vodič ima jednu rutu, jednu putanju, jedan pripremljeni tekst iono što ste čuli, čuli ste, ono što niste nekom drugom prilikom", kaže Zdravko Civrić, zamenik direktora "Beogradske tvrđave".

Tekstove je priredio Arheološki institut i to je najbolji način da se sazna sve o Kalemegdanu od jutra do mraka a onima koji više vole živu reč preostaje da na sat vremena angažuju turističkog vodiča.

"Cena audio vodiča je 300 dinara, za povlašćene kao što su đaci, studenti i penzioneri, 150 za grupne posete, za 10 ili više ljudi 250 dinara. Audio vodič možete iznajmiti u unutrašnjoj Stambol kapiji u periodu od 11 do 19 časova", objašnjava Jelena Radojčić iz preduzeća "Beogradska tvrđava".

Od prvog maja sa Trga Nikole Pašića svakodnevno će turiste na Avalu voziti poseban autobus. Karta za odrasle je 500 dinara, za decu 300. Međutim, to je dovoljno novca da se obiđe i nešto drugo.

"Tu su posete ambijentalnim celinama, izleti do Avale, do Viminacijuma, Lepenskog vira, Đerdapa, zatim raznovrsni i brojni programi razgledasnja grada iz otvorenog autobusa, tramvaja, obilasci dvorskog komleksa na Dedinju", objašnjava Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

Strma kaldrma Skadarlije prijaće kad dosadi usijani asfalt. Novina od ove sezone je prodaja suvenira. Uz starogradsku muziku i srpsku kuhinju, na skadarlijskom bazaru prodavaće se Žirardo šeširi, domaći sapuni i druge sitnice karakteristične za Skadarliju.

Novine su da sada od svakog petka od osam uveče Beograđani i gosti mogu da uživaju u folklornim večerima u Skadarliji, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda.

Ako ste propustili, loše savladali ili možda čak i zaboravili pojedine lekcije o istoriji ili kulturi Beogarda ovo leto je prilika da to nadoknadite na autentičan i savremen način, a turističke organizacije obećavaju bogat sadržaj i povoljne cene.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Beograd čeka goste tokom praznika

Izvor: RTS, 29.Apr.2013

Turistička ponuda Beograda je svake godine sve bogatija. Glavni grad je spreman da dočeka goste tokom prvomajskih praznika. Sredinom maja na Kalemegdanu kreće sezona koncerata i izložbi...Glavni grad Srbije je spreman da dočeka goste za prvomajske praznike. Prestonička ponuda svake godine je bogatija....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.