Izvor: B92, 07.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš se pojavio na suđenju

Zagreb -- Prvooptuženi Branimir Glavaš danas je došao iz pritvora u županijski sud u Zagrebu na sušenje za zločine u Osijeku.

Nastavljeno je suđenje njemu i ostalim optuženim za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Na početku suđenja pročitani su nalazi sudsko-medicinskih eksperata, prema kojima je Glavaš sposoban da prati suđenje. Glavaš već dva meseca, prema tvrdnjama njegovih advokata, štrajkuje glađu, tražeći da se brani sa slobode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vrhovni sud je u petak odbio njegovu žalbu na odluku županijskog suda u Zagrebu o produženju pritvora.

Osim Glavaša, koji se u objedinjenom postupku za likvidaciju najmanje deset Srba na obali Drave i mučenje petoro i ubistvo dva civila u svom sedištu u gradu, na optuženičkoj klupi je i šestoro njemu potčinjenih boraca jedinice koja je izvršila ta ubistva.

Još se ne zna da li će Glavaš stalno biti na suđenju zbog zdravlja, kao i da li će se pojaviti u petak zbog polaganja saborske zakletve jer je ponovo izabran za poslanika.

Predsednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je i njega na konstitutivnu sednicu Sabora u petak, 11. januara.

Ako Glavaš u petak bude slobodan, očekuje se da će tada državno tužilaštvo podneti novi zahtev za pritvorom, pa bi se postupak skidanja poslaničkog imuniteta mogao reprizirati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.