Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš odbija premeštaj u bolnicu

Osijek -- Zdravstveno stanje Branimira Glavaša koji već 14. dan štrajkuje glađu vrlo je loše.

Pozivajući se na izjavu Glavaševog advokata Dražena Matijevića, koji je rekao da se Glavaš protivi premeštaju u bolnicu iz pritvora u kojem boravi već dve nedelje, veb portal Indeks navodi da štrajk glađu predstavlja "izraz njegovog nepoverenja u hrvatsko pravosuđe i zahtev da se brani sa slobode".

Glavaš već drugi put štrajkuje glađu. On je od 26. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 2. decembra prošle godine štrajkovao glađu punih 37 dana, protestujući zbog odluke Županijskog suda u Zagrebu da ga pritvori zbog mogućeg uticaja na svedoke u istrazi o njegovoj umešanosti u likvidaciju dva civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u postupku poznatom kao "slučaj garaža".

Posle tog prvog štrajka glađu, Glavaš je početkom decembra pušten iz pritvora zbog značajno narušenog zdravstvenog stanja, nakon čega je puna dva meseca proveo na oporavku u bolnici.

Krajem aprila ove godine Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je protiv Glavaša i još šest osumnjičenih osoba podiglo optužnicu i pokrenulo sudski postupak u javnosti poznat kao "slučaj selotejp".

U tom se procesu Glavaš tereti da je 1991. godine u Osijeku naredio hapšenja i likvidacije nekoliko civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i bačeni u reku Dravu sa vezanim rukama i selotejp trakom preko usta.

U štrajku su mu se ovaj put pridružili i suoptuženi u istom postupku Ivica Krnjak, Dino Kontić, Zdravko Dragić, Tihomir Valentić i Mirko Sivić, koji su, prema istoj optužnici, kao pripadnici I osječke bojne izvršavali Glavaševa naređenja za likvidacije.

U isto vreme, protiv Glavaša je prošle nedelje podignuta još jedna optužnica, u postupku poznatom kao "slučaj garaža", u kojem se Glavaš tereti da je naredio maltretiranje i ubistvo dva civila srpske nacionalnosti u garaži osječkog Štaba narodne obrane 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.