Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš negira krivicu za zločine

Zagreb -- Branimir Glavaš danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu negirao krivicu za dela za koja ga terete.

Glavaš je optužen za ratne zločine počinjene tokom 1991. godine protiv srpskih civila u Osijeku. Iznoseći svoju odbranu, Glavaš je rekao da je tadašnji šef regionalnog kriznog štaba u Osijeku, a danas visokopozicionirani hrvatski političar Vladimir Šeks bio "bog i batina" u ratnom Osijeku, bez čijeg se znanja "ništa nije moglo dogoditi".

Glavaš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pred sudskim većem kazao da on u to vreme ništa nije činio samostalno, već isključivo uz konsultacije s drugim liderima, te da u Osijeku nije bilo nikakve dvostruke linije komandovanja.

Uz Branimira Glavaša, na optuženičkoj klupi su i suoptuženi Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Svi oni optuženi su u postupku poznatom kao "slučaj selotejp", u kojem se terete da su po naredbi Branimira Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su posle ubistva bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Pored ovog, protiv Galvaša se vodi i drugi postupak, u javnosti poznat kao "slučaj garaža", u kojem ga kao bivšeg šefa osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu terete da je u garaži Sekretarijata maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.