Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasove kupuju bez posljedica

DOBOJ - Očigledna kupovina glasova penzionera u Doboju po svemu sudeći proći će bez ikakvih posljedica, a jedan od razloga za to je i stanje u lokalnom SNSD-u, koji zbog loših međuljudskih odnosa nije čak poslao ni prigovor Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U CIK-u nam je juče potvrđeno da nikakav prigovor nije stigao, a i u SNSD-u su nam rekli da ga nisu poslali jer se nadaju da će nadležni organi otvoriti istragu i utvrditi o čemu se radi, koje pare su dijeljene penzionerima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u čije ime i s kojim ciljem.

Kada su u pitanju nadležni u koje se uzda SNSD, ni tu situacija nije baš jasna jer u CJB Doboj juče nisu odgovorili na konkretno postavljeno pitanje da li je otvorena istraga u ovom slučaju, a samo su kratko rekli da nemaju komentar.

O situaciji u Doboju govorio je i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je na pitanje novinara o kupovini glasova u Doboju samo rekao da ne može da priča o nečemu na čemu se radi.

Bez obzira hoće li policija ili neće reagovati i ispitati o čemu se radi, praksa je da se i za daleko manje "izborne incidente" šalju prigovori CIK-u, koji onda odlučuju o tome da li je ili nije bilo kršenja izbornog zakona i pravila u kampanji.

"Nakon što je objavljen snimak o kupovini glasova planirana je konferencija za novinare koja je trebalo da se održi u parku i na kojoj je trebalo da govori kandidat za gradonačelnika ispred ove stranke uz prisustvo svih kandidata sa liste, ali od toga nije bilo ništa", rekao je izvor "Nezavisnih", dodajući da su kandidati za odbornika nekoliko sati čekali Milorada Živkovića, kandidata SNSD-a za gradonačelnika, da se pojavi, ali da on nije došao.

U SNSD-u kažu da je tačno da je planirana pres-konferencija, ali da nije održana jer je Živković bio u hirurškoj sali gdje je operisao pacijenta.

"Mi osuđujemo kupovinu glasova i nadamo se da će nadležni ispitati o čemu se radi i  sprovesti istragu", rekao je Miroslav Gavrić, v.d. predsjednika Gradskog odbora SNSD-a u Doboju.

Na konkretno pitanje kakvi su odnosi u ovom gradskom odboru, Gavrić kaže da "može bolje", ali da su u odnosu na neki raniji period "redovi malo konsolidovani".

"Kakva je bila prije dva-tri mjeseca, sad je dobra", rekao je Gavrić, koji je i odbornik SNSD-a u Gradskoj skupštini u Doboju.

Podsjećanja radi, nedavno je procurio video-snimak na kojem se vidi podjela po 50 KM dobojskim penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta grada. Neposredno prije podjele novca predsjednik lokalnog udruženja penzionera im je sugerisao "kome da se oduže".

"Glasajte prema svojoj savjesti i prema svojoj volji, ali moje lično opredjeljenje je da je uvijek bilo: ko je pomogao nama penzionerima, treba da pomognemo i mi njemu", rekao je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera iz Doboja.

Ceremoniji na kojoj je novac u kešu podijeljen penzionerima prisustvovao je i Obren Petrović, aktuelni gradonačelnik Doboja, koji je u trci za još jedan mandat, a koji je lokalnim medijima izjavio da je novac koji je podijeljen planiran budžetom grada za 2016. godinu i da se radi o 100.000 KM koje će dobiti 2.000 penzionera kao jednokratnu pomoć.

"Spiskove za pomoć su radili predsjednici mjesnih udruženja, svaki na svom terenu", rekao je prvi penzioner u Doboju, komentarišući kako i po kojim kriterijumima je dijeljena pomoć.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Glasove kupuju bez posljedica

Izvor: Cafe.ba, 17.Sep.2016

DOBOJ - Očigledna kupovina glasova penzionera u Doboju po svemu sudeći proći će bez ikakvih posljedica, a jedan od razloga za to je i stanje u lokalnom SNSD-u, koji zbog loših međuljudskih odnosa nije čak poslao ni prigovor Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.