Glasanje, pa nova sednica

Izvor: RTS, 25.Jun.2013, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje, pa nova sednica

Skupština Srbije glasa o zakonima iz oblasti obrazovanja. Posle glasanja počinje novu sednicu. Na dnevnom redu biće i Predlog nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013 - 2018. godine i Predlog nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za isti period.

11.30 - U toku glasanje o setu zakona iz oblasti obrazovanja. 

Poslanici republičkog parlamenta glasaju o paketu zakona iz oblasti obrazovanja, nakon čega će započeti novu sednicu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojoj se, između ostalog, nalaze predlozi nacionalnih strategija reforme pravosuđa i za borbu protiv korupcije u Srbiji za period 2013 - 2018. godina.

Parlamentarci će se najpre izjasniti o setu obrazovnih zakona, a reč je o predlozima zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, kao i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o učeničkom i studentskom standardu.

Tim zakonima se, između ostalog, predviđa formiranje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, kao i materijalna odgovornost direktora škole za štetu nanetu ustanovi namerno ili krajnjom nepažnjom.

Takođe, od 2017/18. godine kandidati za upis na fakultete, umesto prijemnih ispita, polagaće opštu, stručnu, umetničku maturu.

Kada je reč o obrazovanju odraslih, prvi put se uvodi funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih u redovan školski sistem, a omogućava se i poboljšanje obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništava.

Nakon toga na novoj vanrednoj sednici, koju je zakazala potpredsednica Skupštine Vesna Kovač na zahtev 141 poslanika.

Na dnevnom redu će se biće, između ostalog, Predlog nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013 - 2018. godine i Predlog nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Oba predloga nacionalnih strategija je, kako se navodi u saopštenju parlamenta, podnela Vlada Srbije.

Izveštaji omudsmana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Parlament će razmatrati i godišnje izveštaje Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za prošlu godinu.

Zaštitnika građana podneo je izveštaj sa predlozima zaključaka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključeniost i smanjenje siromaštva i Odbora za prava deteta.

Poverenik je podneo redovan godišnji izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je na dnevnom redu zajedno sa predlogom zaključaka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključeniost i smanjenje siromaštva.

Na dnevnom redu parlamenta je i Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2012. godinu, koji je podneo Poverenik za informacije od javnog značaja, s predlozima zaključaka Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pred poslanicima će se naći i Izveštaj o radu Državne revizorske institucije za 2012. godinu, koji je podnela ta institucija, kao i Predlog zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vezan za Izveštaj DRI.

Poslanici će raspravljati i o Godišnjem izveštaju o radu Agencije za borbu protiv korupcije za prošlu godinu, s Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o razrešenju i imenovanju zamenika člana Republičke izborne komisije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, koji je podnela poslanička grupa Demokratska stranka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Usvojeni prosvetni zakoni

Izvor: RTS, 25.Jun.2013

Skupština Srbije usvojila zakone iz oblasti obrazovanja. Posle glasanja počela nova sednica. Na dnevnom redu je i Predlog nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013 - 2018. godine i Predlog nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za isti period. ..13.51 - Usvojeni zakoni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.