Geret Sautgejt za MONDO: Vidić pre Ivanovića

Izvor: Mondo, 08.Avg.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geret Sautgejt za MONDO: Vidić pre Ivanovića

Nekadašnji fudbaler Kristal Palasa, Aston Vile i Midslbroa za MONDO se prisetio igranja sa Savom Miloševićem i Đanijem Ćurčićem, pričao je o Srbima koji sada igraju u Premijer ligi. "Dopada mi se karakter Vidića i Ivanovića".

Nemate baš često priliku da razgovarate sa vrhunskim fudbalerima, nekadašnjim zvezdama engleske lige, ljudima koji su odigrali utakmica i utakmica za razne klubove i reprezentaciju Engleske.

Geret Sautgejt, bivši fudbaler Kristal Palasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Aston Vile i Midlsbroa, rado je pristao na razgovor za MONDO, pogotovo kad sam mu pomenuo Savu Miloševića i Sašu "Đanija" Ćurčića.

"Oh, da, njih dvojica", rekao je sa osmehom.

Igrati u engleskoj ligi, Premijer ligi znači da vrediš. Sautgejt je odigrao više od 500 utakmica u jednoj od najjačih liga sveta, nosio je dres engleske reprezentacije, iskusio je mnogo toga dobrog što fudbal nosi, a bilo je i tuge.

U intervjuu za MONDO, Sautgejt je rekao da mu je najbolje iskustvo bilo igranje za reprezentaciju i osvajanje trofeja sa Aston Vilom i Mildsbroom, o Savi Miloševiću je rekao da je bio odličlan fudbaler, ali da je previše mlad došao u engleski fudbal, za Đanija Ćurčića kaže da je imao "poseban karakter", a kada bi morao da bira između Branislava Ivanovića i Nemanje Vidića za mesto štopera dao bi prednost fudbaleru Mančester junajteda.

MONDO: Igrali ste za Kristal Palas, Vilu, Mildsbro, englesku reprezentaciju. Koje su vam najlepše uspomene, a koje su gorke pilule koje ste popili?

"Najbolje iskustvo je bilo igranje za englesku reprezentaciju, učešće na velikim takmičenjima, poput Svetskog prvenstva, evropskih šampionata. To je bilo fantastično iskustvo. Naravno, i osvajanje kupova sa Aston Vilom i Mildsbrom, koji prethodnih 120 godina nije osvojio ništa. Onbo što boli to su dva ispadanja iz prve lige sa Kristal Palasom, kao igrač, a potom sa Midlsbroom kao trener", rekao je Sautgejt.

MONDO: Igrali ste sa fudbalerima iz Srbije, Savom Miloševićem i Sašom Ćurčićem. Sada, sa ove distance, šta mislite o njima?

"Savo je bio odličan fudbaler, sećam se da je dao 'strašan' gol u finalu Liga kupa protiv Lidsa. Kad je došao, tu sezonu smo završili kao četvrti, ali, na žalost, tada se nije igrala Liga šampiona kao sada, već smo se plasirali u Kup UEFA. Mislim da je Savo došao malo prerano, jer je bio mlad. Kada je otišao u Španiju potpuno se razvio kao fudbaler. U svakom slučaju, uživao sam igrajući sa njim", rekao je Sautgejt o sadašnjem direktoru svih reprezentativnih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije.

"Saša (Ćurčić) je imao različit karakter (smeh). Sa njim nikada niste bili načisto, nekad nismo znali ni da li će se pojaviti na treningu. To je bila njegova mana - nije bio fokusiran. Ali, svakako je sa njim bilo vrlo zabavno. On je mislio da je talentovan i da je to dovoljno. On jeste imao talenat, ali ako hoćete da napravite karijeru, da budete vrhunski igrač treba vam još nešto, a on nije imao sve to što je potrebno. Ali, ostavio je utisak na sve u klubu", rekao je Sautgejt o nekadašnjem fudbaleru Partizana.


MONDO: U Premijer ligi sada igraju trojica fudbalera iz Srbije - Branislav Ivanović, Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov. Možete li da ih ocenite, pogotovo što ste bili defanzivni igrač?

"Moram da priznam da Kolarova nisam gledao mnogo. Ali, Ivanović i Vidić imaju odličan karakter i pristup što se meni dopad i mnogo znače svojim klubovima. Svaki put kad izađu na teren, znate da će dati sve od sebe, znate da igraju za tim i znate da će se boriti za svaku loptu. Oni su po konstituciji snažni i izlaze na teren da pobede. Vidić je bio povređen prošle sezone i to je, verovatno, koštalo Mančester junajted gubitka titule. Njegov povratak biće velika stvar za Mančester junajted".

MONDO: Kada biste morali da birate koga ćete staviti u tim - Vidića ili Ivanovića - ko bi to bio?

"Pre bih izabrao Vidića. On razume poziciju na kojoj igra i to radi sjajno, a Ivanović bolje igra za Čelsi na poziciji desnog beka i tu mnogo doprinosi. Vidić igra i napred i nazad, pouzdan je i volim njegovu posvećenost igri. Voleo bih da imam nekog kao što je on pored sebe".

MONDO: Igrali ste u nekoliko klubova, ali da li žalite za nečim u karijeri, da li žalite što niste bili u nekom većem timu?

"Voleo bih da sam igrao u Ligi šampiona i da sam bio u prilici da se borim za titulu prvaka Engleske. Bio sam blizu prelaska u Čelsi kad je Đanluka Vijali bio trener. Međutim, u životu se sve dešava sa razlogom, tako ja mislim. Kada sam osetio da ne mogu više da dajem sve od sebe na terenu, da više ne mogu da budem na vrhunskom nivou i vrhunski profesionalac odlučio sam da se povučem. I, znate šta, mirno spavam noću, jer znam da sam uvek davao sve od sebe. Fudbalski život je takav, nekada nije sve u tvojim rukama, ne možeš da odlučuješ gde ćeš otići...", odgovorio je Sautgejt.

MONDO: Bili ste tri godina trener u Midlsbrou od 2006. do 2009. kada je dobio otkaz). Kakvi su vam dalji planovi, da li ćete se opet oprobati u nekom klubu kao trener?

"Dobio sam taj trenerski posao kao mlad i nisam ga baš dobro razumeo, nisam bio svestan šta on sve nosi sa sobom. Sada želim još da učim. Nisam baš siguran šta želim da radim, ima mnogo stvari koje treba probati i van fudbala".

MONDO: A da li biste, možda, prihvatili ponudu nekog kluba iz inostranstva, iz Srbije, recimo da budete trener?

"Trenutno su mi deca i njihovo školovanje prioritet. Možda kada oni malo porastu i budem imao malo više vremena. Kada sam bio fudbaler, donosio sam sebične odluke, jer sam birao gde ću igrati, a porodica me je pratila. Naravno, moralo je tako. Sada imam druge obaveze i moram, pre svega, da mislim na decu".

(Izveštač MONDA iz Londona, Predrag Vujić)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.