Genocid u svim verzijama

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2015, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genocid u svim verzijama

Evropski parlament neće donositi posebnu rezoluciju o Srebrenici, kako su to pokušali da proguraju hrvatski poslanici, već će saopštenjem odati poštu žrtvama, odlučeno je u Strazburu. Da li će britanska rezolucija koju "popravlja" Rusija, i u kom obliku, biti razmatrana u UN 7. jula još uvek nije poznato, kao ni zvaničan stav Beograda o tom dokumentu.

Tako je mešetarenje nastavljeno britanskim "pisali-brisali", pa je iznedren i Beogradu upućen četvrti Nacrt rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o Srebrenici. Promene su minimalne, a kako se čuje, najvažnija što je umesto citata iz treće verzije da je žrtava "bilo na svim stranama", sada navedeno "hiljade žena, devojčica, muškaraca i dečaka na svim stranama".

U tom delu iz poslednjeg predloga razlika u odnosu na početni je što je prvobitno bilo navedeno da je reč o desetinama hiljada žrtava. Vicepremijer Ivica Dačić je i četvrtu verziju dočekao na nož pošto, kako je rekao tabolidu "Informer", London nikako ne odustaje od genocida.

Brzopotezno je situaciju pokušao da ispegla ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, a oglasio se i njegov ruski kolega Aleksandar Čepurin. Kirbi se nada rezoluciji koja će bila prihvatljiva i za Srbiju. Zato, kako ističe, i postoji predlog četiri, a ko zna, možda bude i peta ili šesta verzija.

Kirbi kaže da je žrtava bilo svuda u regionu i da su stradali i Srbi i Hrvati i Muslimani, pa je ideja rezolucije pokušaj da se razumeju dešavanja u prošlosti. Čepurin je, uz ocenu da su promene rezolucije i u četvrtom predlogu kozmetičke, ponovio da je u najvećoj meri smisao rezolucije da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocida.

Predsednik RS Milorad Dodik ponavlja da je rezolucija pristrasna i kontraproduktivna.

On smatra da činjenica da BiH, na koju se odnosi rezolucija, nema stav najvažnijih organa o tom dokumentu govori koliki je to promašaj Velike Britanije. On je ocenio da je zločin nad Bošnjacima u Srebrenici potpuno prekriven političkom debatom o rezoluciji.

- Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda - poručio je Čepurin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.