Genocid u Srebrenici jeste svetsko pitanje

Izvor: Šumadija Press, 15.Jun.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genocid u Srebrenici jeste svetsko pitanje

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je genocid u Srebrenici svetsko pitanje, a ne lokalno koje će zavisiti od toga da li će ga Srbija priznati ili ne.

Ono što se ovde nikada nije razumelo od trenutka kada se desio zločin u Srebrenici, to je da je on tog istog trenutka postao svetsko pitanje. To je bio prvi genocid izvršen na evropskom tlu i užasan udarac za čitav svet. To je nešto što je ponovo pokrenulo razmišljanje o dimenzijama zla >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << rekla je Stojanović.

U Srbiji se, kako je ocenila, uvek mislilo da je to “neko naše lokalno pitanje koje će zavisiti od toga da li ćemo ga mi priznati ili ne, da li će neki naš predsednik otići tamo na regularan način ili kad ga niko ne vidi” i kako će oni to rešiti u svojim “balkanskim kuhinjama”.

Oni ne shvataju da je to svetsko pitanje i da se o tom pitanju između ostalog i dodatno definisalo međunarodno pravo na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Taj svetski aspekt se kod nas gubi kao i u svemu drugom jer mi vidimo samo sebe, svoju prćiju i svoju malu kuhinju – istakla je ona.

Prema njenim rečima, svet svaki put kada postavi pitanje Srebrenice, to čini, ne zbog Srbije, već zbog sebe i da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

– Srebrenica je kvalifikacijom genocida postala poseban zločin i to je ono što uvek taj zločin razlikuje od drugih – istakla je Dubravka Stojanović.

Rezolucija o Srebrenici koju je Savetu bezbednosti UN pripremila Velika Britanija izazvala je burne reakcije javnosti i političara u Srbiji.

Ono što se, prema pisanju medija, tim dokumentom predviđa je i da deca ubuduće u školama uče o genocidu Srebrenici.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.