Gde postoji monolog nema demokratije

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gde postoji monolog nema demokratije"

Najviši cilj javne delatnosti je da se unapredi opšte dobro, ali kada se privatizuje veliki deo javnog života, kritička javnost zaćuti, rekao je predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović.
Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović rekao je da je cilj Centra da razdrma društvo i da ga nagovori da kritički misli i govori, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Mićunović je na debati "Uloga kritičke javnosti u odbrani demokratskog poretka", rekao da je demokratija neodvojiva od debate i dodao da tamo gde postoji monolog nema demokratije.
Kritika je, kako je naveo, suština dijaloga društvene i javne aktivnosti, ali nije svaka javnost relevantna za napredak u društvu.
Prema njegovim rečima, javno mnjenje se može isfabrikovati, a kritička javnost znači preispitivanje sa stanovišta traženja istine.
Novinarka Ljubica Gojgić rekla je da je dobra vest da je Srbija svet, ali da je loša vest što svet ide u lošem pravcu kada je reš o kritičkoj javnosti i medijima.
Kritička misao postoji, ali je ima manje u odnosu na ranije, jer postoji sistem marginalizacije svega što je kritičko mišljenje.
Gojgićeva smatra da su vlasnici privatnih medijima biznismeni kojima je stalo samo do profita i izbegavanja sukoba sa svakom vlašću.
Govoreći o stanju u medijima, ona je navela da su mediji preplavljeni zabavom, "opasnim intervjuima" u kojima dominira sagovornik i kvazi polemika.
"Kritička javnost je ključna poluga za održavanje i napredovanje demokratije, a preduslov za to je sloboda medija", zaključila je Ljubica Gojgić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.