Gavra iz Inđije prvi mirotvorac na Sinaju

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gavra iz Inđije prvi mirotvorac na Sinaju

Gavra Gavrić iz Inđije je pre 55 godina prvi kročio na tlo Sinaja gde je kao prvi među 30 vojnih policajaca bio prethodnica i pripremao teren za 700 jugoslovenskih vojnika u okviru misije Ujedinjenoh nacija. "Sedam meseci smo pod 'plavim šlemovima' bili na liniji razgraničenja, štitili egipatski narod od Izraelaca i pomagali im da prežive", kaže Gavrić, penzioner iz Inđije.

 U Inđiji živi čovek koji je sticajem okolnosti prvi kročio na tlo Egipta davne 1956. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Gavra Gavrić je bio komandir prvog odeljenskog voda, prvi u grupi od 30 jugoslovenskih vojnih policajaca koji su došli mesec dana ranije pre vojske da pripreme teren za dolazak mirovnjaka na Sinaj, na liniju razgraničenja Egipta i Izraela.

"Najnovija dešavanja u Egiptu oživela su slike iz prošlosti, slike koje sam zatekao na egipatsko-izraelskoj granici pre 55 godina na Sinaju. Pod okriljem Ujedinjenih nacija proveo sam tamo sedam meseci, a potom još pet meseci bio u pratnji vojne pošte koja je upućivana našim vojnicima avionom na relaciji Beograd - Kairo. Nas trideset iz Jugoslavije bili smo prethodnica sa zadatkom da pripremimo teren za dolazak 700 jugoslovenskih vojnika, a zatim je stigla vojska iz drugih zemalja", kaže Gavra Gavrić.

"Ceo radni vek sam na ovaj ili onaj način bio vezan za poljoprivrednu. Jedne godine studenti iz Egipta koji su se obrazovali u Beogradu došli su na praksu kod nas u Inđiju, na Gladnoš. Prilikom jednog susreta pozdravio sam ih na arapskom i prozborio nekoliko reči na njihovom maternjem jeziku. Bili su zatečeni, iznenađeni i oduševljeni. Postali smo dobri prijatelji, družili smo se sve dok nisu završili studije i vratili se u Egipat", kaže Gavra Gavrić, prvi jugoslovenski mirotvorac na Sinaju.

O tome da su ih Egipćani odista toplo dočekali svedoči fotografija koja je tada obišla svet. Bila na naslovnoj strani tadašnjeg časopisa "Front", s njom je počinjao filmski žurnal u bioskopima.

"Stigli smo avionom na kairski aerodrum odakle su nas uputili u mesto El Ariš na Sinaju blizu egiptasko-izraelske granice. Došli smo u razrušenu i opustošenu zemlju, nismo znali jezik, narav i običaje ljudi. Bez obzira na to, trenutak kada sam kročio na tlo Sinaja pamtiću za ceo život. Bio sam pod punom ratnom opremom, prišao mi je tamnoputi dečak i poljubio me. To je bio znak dobrodošlice, u nama su videli spasitelje", priča Gavrić.

Zadatak im je bio da obezbede pratnju, nadzor kretanja i komuniciranje sa mirovnim snagama drugih zemalja koji su došli posle jugoslovenskog odreda. Trudili su se, kaže, da koliko-toliko obezbede normalan život Beduinima, da im dopreme vodu i hranu. Učestvovali su i u razmeni zarobljenika. Spavali su pod šatorima, kroz pustinju se kretali džipovima. Komadant mirovnih snaga bio je general Benks.

"Učio sam engleski, naučio po koju reč arapskog. Vojska plavih šlemova ostala je 15 godina na Sinaju. Moja misija je trajala trinaest meseci. Novcem koji sam zaradio tada kupio sam kuću u Inđiji", kaže Gavrić koji je u to vreme bio hemijski tehničar, radio u poljoprivrednoj apoteci u Inđiji, a zatim jedan od rukovodilaca u poljoprivrednom kombinatu. Fotografija na kojoj egipatski dečak ljubi Gavru, sa naslovne strane tadašnjeg "Fronta", obišla je svet.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.