Gašić: Srbija ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Srbija ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, razvija partnerstva i na istoku i na zapadu, na osnovu međusobnog uvažavanja i interesa, i u ovom trenutku ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu, izjavio je u Kini ministar odbrane Bratislav Gašić.

On je na forumu Sjangšan - prestižnoj naučnoj konferenciji koja se održava u Pekingu, istakao da su polazišta srpske nacionalne bezbednosti evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << međunarodne zajednice i državama u regionu.

Govoreći na skupu koji je otvorio ministar nacionalne odbrane Kine general-pukovnik Čang Vanćiuen, Gašić je podsetio da jugoistočna Evropa ima veliki geostrateški značaj i potencijal.

Zbog toga, kako je podvukao, države koje se nalaze u tom delu Evrope, imaju direktnu odgovornost da taj prostor učine bezbednim.

"Dostizanje potrebnog nivoa bezbednosti ključni je preduslov za integraciju regiona u mrežu globalne bezbednosti. Stav Srbije je da su glavne pretnje regionalnoj, ali i međunarodnoj bezbednosti terorizam, prekogranični kriminal, proliferacija oružja za masovno uništenje, korupcija i trgovina drogom", rekao je Gašić.

On je zahvalio i na gostoprimstvu i naglasio da je zadovoljan razgovorima koje je imao tokom posete Kini.

„Izuzetni rezultati procesa modernizacije ove prelepe zemlje, dokaz su šta Kina danas predstavlja u međunarodnim odnosima. Oni istovremeno na najbolji način potvrđuju ispravnost odluke državnog rukovodstva Srbije da gradi strateško partnerstvo i da Kina bude jedan od četiri stuba spoljne politike“, zaključio je srpski ministar odbrane.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Gašić: Srbija ne razmatra članstvo u vojnom savezu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, razvija partnerstva i na istoku i na zapadu, na osnovu međusobnog uvažavanja i interesa, i u ovom trenutku ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu, izjavio je u Kini ministar odbrane Bratislav Gašić...On je na forumu Sjangšan - prestižnoj naučnoj konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.