Gas za domaćinstva od danas jeftiniji 10,5 odsto

Izvor: Press, 01.Jul.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas za domaćinstva od danas jeftiniji 10,5 odsto

Cena prirodnog gasa za domaćinstva od danas je niža za 10,5 odsto, tako da će potrošači kubni metar plaćati manje u proseku za 5,3 dinara, bez PDV-a, a prosečan mesečni račun za gas sa PDV-om biće za oko 390 dinara manji.
        Kako je ranije najavila Agencija za energetiku, cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama od danas će u proseku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << biti  snižena za 11,2 odsto. To je drugo pojeftinjenje prirodnog gasa u 2015. godini, pošto je taj energent i 1. juna pojeftinio za oko pet odsto ili za 2,7 dinara (bez PDV) po kubnom metru. Do promene cena gasa dolazi zbog usklađivanja tih cena sa cenama derivata nafte, na osnovu kojih se određuje uvozna cena prirodnog gasa, kao i promene kursa američkog dolara. Uvozna cena gasa se za naš region usklađuje kvartalno sa kretanjem cena derivata cena nafte u proteklih devet meseci. U Srbiji oko 10 odsto domaćinstava, odnosno njih 249.000, ima priključak na gas. U 2014. godini gas je kupovalo 225.000 domaćinstava koji su trošili prosečno 795 kubika gasa godišnje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.