Gardijan pobedio monarhiju i Vladu

Izvor: B92, 26.Mar.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan pobedio monarhiju i Vladu

London -- Britanski vrhovni sud odobrio je danas po zahtevu "Gardijana" objavljivanje tajnih pisama koje je princ Čarls pisao ministrima 2004. i 2005. godine.

Sud je ocenio da je pokušaj vlade da ih zadrži tajnim nezakonit, prenosi "Gardijan".

Presuda, koja predstavlja kulminaciju pravne borbe "Gardijana", veliki je udarac vladi, koja je pokušavala da zaštiti Čarlsa od javne kritike zbog njegovih "posebno otvorenih" mešanja u javnu politiku, piše taj list. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Presuda je došla kao odgovor na zahtev lista 'Gardijan', koji je godinama tražio da pisma budu objavljena.

Pet od sedam sudija podržalo je zahtev "Gardijana", a presudu je objavio danas predsednik tog suda.

Sudije su presudile da tadašnji državni tužilac Dominik Griv nije imao zakonsko pravo da preokrene odluku suda da pisma treba da budu objavljena.

Sud je 2012. doneo odluku da 27 dopisa između princa i ministara vlade Tonija Blera treba da budu dostupna javnosti, odnosno objavljena.

Sud je naveo da je u interesu javnosti da "postoji transparentnost u tome kad i kako je princ Čarls pokušavao da utiče na vladu".

Griv je preokrenuo odluku suda, navodeći da bi objavljivanje tih pisama nanelo "ozbiljnu štetu" ugledu položaja princa od Velsa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gardijan pobedio monarhiju i Vladu

Izvor: Studio B, 26.Mar.2015

Britanski vrhovni sud odobrio je danas po zahtevu "Gardijana" objavljivanje tajnih pisama koje je princ Čarls pisao ministrima 2004. i 2005. godine...Sud je ocenio da je pokušaj vlade da ih zadrži tajnim nezakonit, prenosi "Gardijan"...Presuda, koja predstavlja kulminaciju pravne borbe "Gardijana",...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.