Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galbrajt: Hrvatski zločini u Oluji

Zagreb -- Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt kaže da su hrvatske snage odgovorne za zločine posle akcije Oluja 1995.

Galbrajt je, gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u 2", autoru i voditelju emisije Aleksandru Stankoviću rekao kako veruje da su hrvatske vlasti bile umešane u te zločine.

On je odbio da odgovori na pitanje da li se radilo o zajedničkom zločinačkom poduhvatu u cilju progona čitavog srpskog stanovništva, kako je to okarakterisano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u haškoj optužnici protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, i ocenio da odgovor na to pitanje treba prepustiti Haškom sudu, koji će presudu doneti na temelju dokaza.

"Niko ne može poreći da su se zločini posle Oluje dogodili, uključujući korake čiji je cilj bio sprečavanje povratka Srba", rekao je Galbrajt.

"U slučaju Oluje, hrvatske su snage bile te koje su pljačkale, palile i ubijale. Bio sam ovde u vreme Oluje, bilo je jasno da je hrvatska vojska imala punu kontrolu i da su oni koji su ulazili to činili sa odobrenjem hrvatske vojske i policije", rekao je Galbrajt.

On je dodao da su i ljudi iz Ambasade SAD videli hrvatske vojnike kako pale kuće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.