GSUN usvojila deklaraciju o ciljevima afričkih država

Izvor: Blic, 26.Apr.2013, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GSUN usvojila deklaraciju o ciljevima afričkih država

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) juče je aklamacijom usvojena politička deklaracija o ciljevima afričkih zemalja u 21. veku, koju su zajednički predložile sve države članice Afričke unije.

Usvajanjem političke deklaracije zaključena je visoka tematska debata o mirnom rešavanju sporova u Africi, sazvana na inicijativu srpskog predsedavanja GS UN, a u saradnji sa Afričkom Unijom, povodom 50 godina od osnovanja ove najmasovnije regionalne organizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na debati je učestvovalo 11 ministara spoljnih poslova, što je najveći broj od kako se one organizuju u UN.

Pored ministara iz Afrike učestvovali su i predstavnici SAD, EU, Rusije,

Kine, Brazila, Australije, Turske i mnogi drugi.

Glavna poruka konferencije je da Afrika, zahvaljujući rekordnom ekonomskom razvoju u poslednjim godinama i ogromnim prirodnim bogatstvima, postaje sve važniji akter na međunarodnoj sceni i da ova činjenica mora dodatno da se odražava u procesu donošenja ključnih globalnih političkih odluka.

Tokom skupa u Njujorku, predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić imao je i veliki broj bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova Južnoafričke Republike, Gane, Egipta, Zambije, Liberije, Angole, Nigerije, Namibije i Etiopije.

Jedan od najvažnijih razgovora bio je sa šefom diplomatije Malija, sa kojim je bilo reči o odluci Saveta bezbednosti o upućivanju 12.000 plavih šlemova u Mali 1. jula ove godine.

Jeremić je izrazio spremnost da GS UN podrži na bilo koji način suverenitet Malija i borbu protiv terorizma.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.