Izvor: B92, 07.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUBAC: MILOSEVICU SUDITI PRVO U BEOGRADU, PA MOZDA U HAGU

Savezni ministar pravde Momcilo Grubac izjavio je u petak uvece da postoji mogucnost da bivsem predsedniku SR Jugoslavije bude sudjeno prvo pred domacim sudovima, pa tek onda pred Haskim tribunalom, kao i da domace tuzilastvo prosiri optuznicu protiv Milosevica i na ratne zlocine. "U svakom slucaju, dok ne bude donet savezni zakon o saradnji sa Haskim tribunalom, ima vremena da se Milosevicu sudi ovde, a postoji mogucnost da nas tuzilac prosiri optuznicu i na ratne zlocine", rekao je Grubac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tribini "Haski tribunal - politicka ili pravna institucija" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. On je dodao da to kako ce se stvari razvijati u pogledu redosleda sudjenja ili u pogledu odluke da se Milosevicu sudi samo u zemlji, zavisi od politickih faktora u svetu i od dogovora i razgovora sa predstavnicima Haskog tribunala. Grubac je kazao da su nacrtom Zakona o saradnji sa Haskim tribunalom predvidjeni svi modaliteti saradnje s tim sudom, na koje je SRJ obavezna kao clanica UN, "ukljucujuci i izrucenje i predaju Tribunalu nasih drzavljana optuzenih za ratne zlocine", prenosi Beta. "Kada domace pravosudje pocne da funkcionise, kad pocne da sudi nezavisno i posteno za sva krivicna dela, ukljucujuci i ratne zlocine, sve ce manje potrebe biti za Haskim tribunalom. Ubedjen sam da je blizu to vreme", kazao je Grubac.

Saradnja sa haskim Medjunarodnim tribunalom je nacionalni interes. Ako treba birati izmedju proslosti i buducnosti, izaberimo buducnost. Ne moze jedna cela zemlja da bude talac jednog coveka, izjavio je republicki ministar pravde Vladan Batic na novosadskoj tribini koju su u petak uvece zajednicki organizovale Specijalisticke akademske studije, novosadska Studentska unija i Unija strudenata Filozofskog fakulteta, javlja subotnji Madjar so. Savezni ministar pravde Momcilo Grubac ocenio je da je Haski tribunal delimicno politicka institucija, ali da je pravican i nepristrasan i da se njegove odluke ne mogu dovoditi u pitanje. Ono na cega mi imamo primedbe je rad tuzilastva, zato sto se nejednako odnosi prema zlocinima koji su pocinjeni od strane ucesnica rata na prostoru bivse Jugoslavije. Tacnije, po nasem misljenju trebalo je podici optuznicu i protiv hrvatskog predsednika Franje Tudjmana, bez obzira sto je on umro, navodi Madjar so, prenosi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.