GRENOBL IZRUČUJE MOMIĆA SRBIJI

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRENOBL IZRUČUJE MOMIĆA SRBIJI

GRENOBL - Sud u Grenoblu odlučio je da bivši pripadnik paravojne jedinice "Škorpioni" Milorad Momić, osumnjičen za egzekuciju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, može biti izručen Srbiji, saznaje Frans pres od izvora u sudu.

Rok za žalbu na odluku suda je tri dana.

Momić (47), koji ima hrvatsko državljanstvo, uhapšen je 31. januara 2011. na francuskim Alpima, gde je više godina boravio koristeći lažni identitet. Kako je saopštila policija, krio se u Francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pod pseudonimom Gi Monije.

Srbija je početkom februara uputila Francuskoj molbu za izručenje Momića, a izručenje Momića takođe je zatražila Hrvatska zato što ga sumnjiči za ratne zločine na području istočne Slavonije.

Momić je pred srpskim pravosuđem osumnjičen za učešće u ubistvu šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, jula 1995. godine. Pripadnicima jedinice "Škorpioni" su za egzekuciju Bošnjaka u mestu Godinske bare kod Trnova izrečene pravosnažne presude, na osnovu optužnice koja je podignuta nakon prikazivanja snimka egzekucije na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom 2005. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pozdravilo je odluku suda u Grenoblu, Francuskoj da Srbiji izruči bivšeg paravojne jedinice "Škorpioni" Milorada Momića, osumnjičenog za egzekuciju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić podsetio je da je taj zločin jedan od najvećih iz perioda 90. ih godina.

- Predmet 'Škorpioni' je nažalost promovisao Srbiju u svetu negativno, rekao je Vekarić i podsetio da je srpsko pravosuđe procesuiralo taj slučaj i da je jedan broj optuženih dobio maksimalne kazne za ubistvo šestorice srebreničkih Bošnjaka.

On je naveo da je Srbija učestvovala u akciji hapšenja Momića u Francuskoj i da će njegovim procesuiranjem biti zadovoljena pravda za žrtve. Protiv Momića je postupak u Srbiji bio u prekidu pošto je bio nedostupan srpskim pravosudnim organima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.