GLOBALNO ZAGREVANJE: Žitelji ostrva u SAD moraće da se sele!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2013, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLOBALNO ZAGREVANJE: Žitelji ostrva u SAD moraće da se sele!

Stotine žitelja sela Kivalina na ostrvu koje pripada Aljasci moraju da napuste svoj dom jer nivo okeana ubrzano raste, pa će ih brzo potopiti

ENKORIDŽ - Planeta polako propada.

Stanovnici malog sela Kivalina na ostrvcetu koje pripada Aljasci prinuđeni su da se isele jer će mesto koje generacijama već smatraju domom uskoro da proguta okean. To je prva teritorija na planeti koja će u narednih deset godina pretrpeti stravične posledice globalnog zagrevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i koja će potpuno nestati ispod nivoa vode, naraslog nakon topljenja ogromnih površina leda na Arktiku. Do sada se verovalo da će Maldivska ostrva u Indijskom okeanu nestati prvi.

Pokušali da ih spasu

Temperatura usled globalnog zagrevanja na najsevernijoj tački Zemlje raste gotovo dvostruko brže nego u ostatku SAD. To dovodi do brzog topljenja naslaga leda, što dalje uzrokuje povećanje nivoa vode u okeanima i morima, ali i eroziju tla. Zbog tih faktora ostrvce koje pripada Aljasci počelo je da nestaje u prethodnih nekoliko godina, a sada je njegovih 400 stanovnika prinuđeno i da se iseli.

Njih je godinama led s Arktika štitio od snažnih prolećnih i jesenjih oluja, živeli su daleko od civilizacije i problema savremenih društava, a sada su ostavljeni na milost i nemilost prirodnim nepogodama i vodi iz mora Čukči, koja neprestano nadolazi.

Američka vlada je pre pet godina pokušala da spase ostrvo izgradivši potporni zid, ali sada se pokazalo da više ni on ne može da zaštiti stanovnike Kivalina. Klimaktolozi veruju da će do 2025. ostrvo potpuno nestati, zbog čega je pod hitno potrebno obezbediti 400 miliona dolara da se ljudi presele na neku teritoriju na većoj nadmorskoj visini. Međutim, taj novac se ne izdvaja već godinama, pa su građani besni jer ispaštaju zbog nečega što nisu izazvali.

Ne znaju gde će

- Američka vlada nam je nametnula taj zapadnjački način života, a sada očekuje da mi sami pokupimo sve što imamo i odemo odavde. Kakva vlada radi takve stvari? - rekao je lider saveta Kavaline Kolin Svon.

Katastrofalne posledice

♦ globalno zagrevanje ne izaziva sunce, već zagađenje, za koje je čovek glavni krivac

♦ temperatura je dostigla svoj rekord u odnosu na 1850.

♦ usled globalnog zagrevanja biće uništena prirodna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta, što će izazvati njihovo izumiranje

♦ čovek bi mogao da ostane bez hrane i vode za piće

♦ usled uništavanja ozonskog omotača nivo zračenja Sunca bi bio nepodnošljiv

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.