GENETSKI MODIFIKOVANA HRANA UVOZNO ZLO

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GENETSKI MODIFIKOVANA HRANA UVOZNO ZLO

BEOGRAD - Počelo je! Ohrabreni novim nacrtom zakona koji naša vlada uskoro planira da usvoji, a kojim će biti dozvoljen uvoz, prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane (GMO), kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom i uzgojem GMO, nedavno je dala oglas u kojem traže predstavnike prodaje u našoj zemlji.

BEOGRAD - Počelo je!

Ohrabreni novim nacrtom zakona koji naša vlada uskoro planira da usvoji, a kojim će biti dozvoljen uvoz, prodaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i proizvodnja genetski modifikovane hrane (GMO), kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom i uzgojem GMO, nedavno je dala oglas u kojem traže predstavnike prodaje u našoj zemlji.

Oni već desetak godina preko distributera posluju u Srbiji!

- Kod nas su ušli zahvaljujući bivšoj ministarki poljoprivrede Ivani Dulić- Marković, koja je bila njihov stipendista. Javna je tajna da je o trošku „Monsanta“ više puta bila na studijskim putovanjima u Americi - kaže za Kurir profesor dr Božidar Ćurčić, šef katedre na Biološkom fakultetu.

- Ivana Dulić-Marković je odobrila da u jednom mahu u zemlju uđe 20, u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme. Zatim su ušle donacije, a soja je besplatno deljena za setvu u istočnoj Srbiji i Vojvodini, pod navodom da je reč o normalnoj, a ne genetski modifikovanoj soji - kaže Ćurčić i dodaje da je Dulićeva tada dala dozvolu za uvoz modifikovanih sadnica voća, zaraženih tumorima korenja.

Bivša ministarka Ivana Dulić-Marković negira da je dobijala novac od „Monsanta“.

- Nisam bila stipendista kompanije „Monsanto“. Ali volela bih da jesam i bila bih ponosna na to, jer u toj kompaniji radi nekoliko stotina vrhunskih naučnika. Kad sam bila direktorka Zavoda za genetičke resurse 2001. godine, donet je Zakon o GMO, koji je stavio pod kontrolu države neograničen uvoz GMO. Odobrenje uvoza sojine sačme nakon donošenja Zakona o GMO 2001. doneto je po proceduri u skladu sa Zakonom - objašnjava Dulićeva.

GMO izaziva

* alergije

* pad imuniteta

* dijareju

* hronične upale creva

Sumnja se da izaziva

* Morgelonsovu bolest (Osoba izgleda kao da je prekrivena krljuštima)

* prenošenje degenerativnih promena na potomstvo

* kancere

* sterilitet

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.