Izvor: B92, 01.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GARDIJAN: FRANCUSKA CE POKUSATI DA UBLAZI SANKCIJE SRJ

Londonski "Gardijan" u petak pise da ce Francuska iskoristiti polozaj predsedavajuceg Evropske unije da ovog vikenda izdejstvuje ublazavanje ili cak ukidanje sankcija protiv Jugoslavije, cemu se Velika Britanija snazno protivi.Prema oceni dnevnika, vreme za donosenje takve odluke je "izuzetno osetljivo", s obzirom na predstojece savezne i predsednicke izbore u Jugoslaviji, pa pristalice sankcija strahuju da bi bilo kakva promena u politici Zapada mogla da poveca Milosevicevu popularnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predstavnik Francuske kao aktuelnog predsedavajuceg Evropskom unijom priznao je u petak na brifingu za novinare u Brislu da medju clanicama EU postoje znatne razlike u proceni razloznosti daljeg odrzavanja sankcija prema SR Jugoslaviji. Dodao je ce debata o tome dominirati poslednjim danom neformalnog sastanka ministara inostranih poslova petnaestorice koji se ovog vikenda odrzava u Evijanu u Francuskoj. Jedan broj zemalja "ne smatra da su sankcije najbolji nacin da se pomogne opoziciji u Srbiji", rekao je ovaj predstavnik i ukazao da su neke od tih mera i tesko sprovodive. Posebno se to odnosi na finansijske sankcije, definisane zavdene belim listama, na koje se zale i njihovi potencijalni korisnici. Ali, dodao je on, "jedan, ne tako veliki broj, clanica, insistira na odrzavanju sankcija i izvesno je da ce one taj stav zastupati i u Evijanu", prenosi Sense. U odgovoru na jedno pitanje on se medjutim unekoliko ogradio izjavom da ne moze unapred predvideti ishod evijanskog skupa, ali je ponovio kako veruje da ce razlike medju petnaestoricom u pogledu sankcija prema Jugoslaviji "ostati jos tokom doglednog vremena". U medjuvremenu, londonski "Gardijan" u petak pise kako je britanski sef diplomatije Robin Kuk cvrsto resen da u Evijanu spreci pokusaj Francuske da, koristeci svoj polozaj predsedavajuceg u Evropskoj uniji, izdejstuje ublazavanje ili ukidanje sankcija Jugoslaviji. Kuk ce u Evijanu biti prakticno izolovan, pise londonski dnevnik i dodaje da Britaniju medju petnaestoricom podrzavaju samo Holandija i Danska. I da zvanicni London strepi od toga da vecina clanica Unije preko vikenda ne pripremi teren za ublazavanje ili ukidanje sankcija ubrzo posle ministarskog sastanka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.