GANIĆ I DIVJAK ODGOVORNI ZA ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GANIĆ I DIVJAK ODGOVORNI ZA ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ

BANJALUKA - Sve do sada poznate činjenice govore da su ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak komandno odgovorni za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

"Kao svjedoku zločina nad nevinim ljudima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu žao mi je što u Srbiji kod nadležnih organa i institucija ne vidim volje za to da odgovorni za masakr u Dobrovoljačkoj ulici budu izvedeni pred lice pravde”, rekao je za "Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srpske svedok ovog zločina Miladin Petrović.

Petrović je i glavni i odgovorni urednik časopisa "Vojni veterani", a početkom rata u BiH je bio novinar "Narodne armije", za 19 godina niko nije pozvao da svedoči.

On ističe da je Haški tribunal, uz dokaze o zločinu koji su mu poslati, imao mogućnost da pozove nekoliko stotina svjedoka, ali da to nije učinio.

Islamska zajednica BiH  dodelila je Ejupu Ganiću javno priznanje "ALEM bosanskog gazije" u znak sećanja "na hapšenje Alije Izetbegovića i poznate događaje u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine".

U ovom zločinu ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno. Stradalo je deset oficira, 28 vojnika i četiri civila, a po nacionalnom sastavu 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.