Izvor: B92, 28.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GALBRAJT: SAD SE NISU JAKO USPROTIVILE "OLUJI" I "BLJESKU"

Americki ambasador u Hrvatskoj u vreme akcija Hrvatske vojske "Oluja" i "Bljesak" 1995. godine Piter Galbrajt izjavio je da SAD nisu odobrile te akcije, ali im se nisu ni "jako usprotivile", javlja SRNA. "Mogli smo birati - ili da odobrimo napade snaga bosanskih Srba na Bihac... ili da ne zaustavljamo hrvatsku ofanzivu koja bi zaustavila napad na Bihac. U tadasnjim okolnostima odlucili smo da se necemo jako usprotiviti hrvatskim delovanjima", rekao je Galbrajt za Hrvatsku televiziju.

Upitan da li su SAD bile ukljucene u pripremanje "Oluje", Galbrajt je rekao da su SAD znale da se akcija planira, ali da je nisu odobrile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.