Frenki tražio privremeno puštanje na slobodu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frenki tražio privremeno puštanje na slobodu

Odbrana je zatražila privremeno puštanje na slobodu Franka Simatovića Frenkija, nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Srbije, tokom zimske pauze rada Haškog tribunala od 16. decembra ove do 9. januara 2012. godine.

U zahtevu se podseća da se optuženik može osloboditi u bilo kojoj fazi suđenja pre izricanja konačne presude ako postoje garancije da će se optuženik pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost za bilo koju žrtvu, svedoka ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neku drugu osobu.

Odbrana je podsetila da optuženi ne predstavlja opasnost ni za jednu stranu i da tokom prethodnih privremenih puštanja ne postoji nijedan dokaz da je i na koji način uticao na svjedoke ili žrtve.

Simatoviću je do sada šest puta odobreno puštanje na slobodu od početka suđenja, navodi se u zahtevu i dodaje da je on ispunio sve uslove za boravak van pritvorske jedinice, uključujući da nije kontaktirao svedoke ili žrtve, a što je ranije potvrđeno u izveštajima vlade Srbije.

Odbrana je, takođe, podnela zahtev vladi Srbije da izda garancije za ovaj zahtjv.

Očekuje se da će izlaganje odbrane Simatovića početi neposredno pred zimski prekid rada suda što ostavlja odbrani da iznese veći deo svog slučaja posle pauze, a to će zahtevati velike napore odbrane tokom pauze kako bi pripremila efikasan nastavak slučaja.

"Prisustvo Simatovića u Beogradu može ubrzati te pripreme i učiniti ih efikasnijim", navodi se u zahtevu branioca Mihajla Bakrača i Vladimira Petrovića.

Franko Simatović Frenki, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije i pomoćnik šefa službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića, terete se da su, delujući pojedinačno ili u dogovoru sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, od aprila 1991. do decembra 1995. planirali, naredili ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremanje ili izvršenje progona nesrpskog stanovništva u Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, u Hrvatskoj, kao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.