Fratini kritikuje EU zbog Srbije

Izvor: RTS, 18.Apr.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini kritikuje EU zbog Srbije

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini ocenio je da se EU u poslednje vreme loše ponela prema Srbiji. Mnogi pogrešno polaze od stanovišta da su sve balkanske države iste, smatra Fratini.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini ocenio je da se EU u poslednje vreme "loše ponela prema Srbiji".

Komentarišući nedavno podnošenje programa od osam tačaka za bržu integraciju Balkana u Evropsku uniju, italijanski šef diplomatije istakao je da mnogi pogrešno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << polaze od stanovišta da su sve balkanske države iste.

"To nije slučaj. Srbiju, na primer, smo u poslednje vreme veoma loše tretirali. Uz to, postoji mnogo neznanja pojedinih evropskih država o Balkanu. To je na žalost istina", istakao je bivši komesar EU za pravdu, slobodu i bezbednost u intervjuu bečkom "Standardu".

Za što brže otvaranje vrata zemljama zapadnog Balkana, Fratini se založio u predlogu od osam tačaka partnerima u EU tokom nedavnog susreta američkog predsednika Obame s čelnicima Unije u Pragu.

Fratini je ranije najavio i novu posetu Beogradu haškog tužioca Serža Bramerca, u aprilu ili maju, rekavši da bi on tad mogao dobiti nužne elemente o saradnji Beograda sa Haškim sudom, tako da se u junu "odmrzne" Sporazum o stabilizaciji.

Kada je reč o Hrvatskoj, Fratini je u izjavi bečkom listu istakao da se slaže sa svojim austrijskim kolegom Mihaelom Špindelegerom da, ukoliko sada ne dođe do pomaka u sporu sa Ljubljanom, neće moći da se okončaju pregovori o pristupanju EU tokom ove godine.

"Slovenija mora shvatiti da predlog posredovanja Komisije EU mora ubrzati stvar i da taj dosije ne sme biti blokiran", rekao je Fratini naglasivši da Italija ne blokira Hrvatsku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fratini: Bili smo loši prema Srbiji

Izvor: Mondo, 18.Apr.2009

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini je ocenio da se EU u poslednje vreme loše ponela prema Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Fratini: Unija se ponela loše

Izvor: B92, 18.Apr.2009

Beč -- Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini ocenio je da se Evropska unija u poslednje vreme loše ponela prema Srbiji...Na konstataciju da je nedavno podneo program od osam tačaka za bržu integraciju Balkana u Evropsku uniju, on je rekao da mnogi pogrešno polaze od toga da su sve balkanske...

Nastavak na B92...

Fratini: EU se u loše ponela prema Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2009

BEČ - Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini je ocenio da se EU u poslednje vreme loše ponela prema Srbiji...Na konstataciju da je nedavno podneo program od osam tačaka za bržu integraciju Balkana u EU on je istakao da mnogi pogrešno polaze od toga da su sve balkanske države iste..."To...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.