Izvor: B92, 29.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Holandija popušta

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini ocenjuje da Holandija pokazuje znake popuštanja u svom tvrdom stavu prema saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

On je u intervjuu "Novostima" rekao da Holandija prihvata predlog da u Srbiju dođe glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kako bi se uverio u saradnju Beograda s tim sudom, ocenivši da bi to moglo značiti konačno popuštanje u tvrdom stavu te zemlje.

"Holandija prihvata posetu Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnog tužioca Međunarodnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju. Taj podatak, sam za sebe, predstavlja pozitivnu činjenicu. Holandija je, dakle, prihvatila da se tužilac lično uveri o stanju na terenu", rekao je Fratini.

Fratini je naglasio da posle te posete Bramerca Beogradu vidi šansu za konačno popuštanje Holandije u ispostavljanju uslova Beogradu na putu ka evropskim integracijama.

On je kazao da za Srbiju ključna formulacija treba da bude "više integracije".

"Treba deblokirati Prelazni trgovinski sporazum i, takođe, krenuti ka liberalizaciji viznog režima. Mislim da će se pitanje viza definitivno rešiti u decembru ove godine, ili početkom sledeće", kazao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je naveo da postoji zajednički pristup Evropske unije prema zapadnom Balkanu i stav da ne treba blokirati proces evropskih integracija regiona, nego da ga treba ubrzati.

"Mapu puta, takođe, treba ubrzati, jer proces evropskih integracija traje isuviše dugo. Tim pre što sve zavisi od dugih pregovora sa svakom zemljom pojedinačno", rekao je on.

Na pitanje da li je Italija promenila stav o dolasku "Fijata" u Srbiju, Fratini je rekao da će torinska fabrika automobila nastaviti svoj angažman sa "Zastavom" i da tu nema problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.