Francuzi danas odaju poštu preminulom bivšem predsedniku Širaku

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi danas odaju poštu preminulom bivšem predsedniku Širaku

Pariz -- Francuzi danas odaju poštu bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku preminulom u četvrtak u 87. godini.

U Palati invalida će u nedelju ujutro u prisustvu Širakove porodice biti održana komemoracija, a u ponedeljak će biti nacionalni dan žalosti, misa u jednoj pariskoj crkvi, dok će u svim državnim institucijama i školama biti odata pošta minutom ćutanja.

Širak će verovatnno biti sahranjen u utorak tokom privatne ceremonije na pariskom groblju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Monparnas, pored ćerke Lorans preminule 2016. godine.

Oko 700 osoba sinoć se upisalo u knjigu žalosti koja je otvorena u Jelisejskoj palati. Predsednička palata će biti otvorena do nedelje uveče za Francuze koji žele da odaju poštu Širaku.

Brojni šefovi država uputili su izraze saučešća, a Liban je u ponedeljak proglasio dan žalost zbog posebnih veza koje je bivši francuski predsednik imao s tom zemljom.

Širak, koji je bio jedan od omiljenih predsednika Francuza posebno posle njegove političke karijere duge oko 40 godina, obeležio je francusku političku scenu tokom nekoliko decenija, a u svetu upamćen kao onaj koji je rekao "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Bio je jedna od najvećih figura francuske desnice, a njegova dugovečnost, između briljatnih uspeha i gorkih neuspeha, dokaz je njegove izuzetne sposobnosti preživljavanja.

Bivši predsednik koji se već godinama nije pojavljivao u javnosti, bio je 12 godina predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, dva puta premijer, tri puta gradonačelnik Pariza, osnivač i predsednik stranke i nekoliko puta ministar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.