Francuski satirični list objavljuje karikature Muhameda

Izvor: Blic, 18.Sep.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski satirični list objavljuje karikature Muhameda

Francuski satirični nedeljnik "Šarli Ebdo" saopštio je danas da će u najnovijem izdanju objaviti nekoliko karikatura proroka Muhameda.

Urednik nedeljnika, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, rekao je da će te karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani". Karikature će se pojaviti u izdanju koje će se sutra naći u prodaji, prenela je agencija AFP.

Odluka satiričnog lista da objavi karikature, došla je usred velikih protesta u muslimanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetu zbog filma snimljenog u SAD u kojem se ismeva prorok Muhamed, a muslimani karakterišu kao nasilni.

Povodom namera francuskog nedeljnika, odmah su se oglasili francuski politički i verski lideri koji su pozvali na odgovorno ponašanje. Premijer Francuske Žan-Mark Ero saopštio je da neće odobriti nikakve preterane reakcije.

Savet muslimana u Francuskoj, glavno predstavničko telo islamske populacije koja u toj zemlji iznosi četiri miliona, saopštio je da "najoštrije osuđuje ovaj novi čin islamofobije".

"Hitno apelujemo na muslimane u Francuskoj da ne reaguju na tu provokaciju", navedeno je u saopštenju Saveta muslimana.

Najviši predstavnik pariske najveće džamije, Dalil Bubaker, rekao je da je zaprepašćujuća odluka da se objave karikature proroka Muhameda.

On je izrazio zabrinutost zbog toga i dodao da postoji mogućnost da najavljene karikature dodatno povećaju bes širom muslimanskog sveta. Bubaker je francuskim muslimanima poručio da ostanu mirni.

Ukrajinske feministkinje pozvala muslimanke da se skinu

Obnažene aktivistkinje ukrajinskog feminističkog pokreta "Femen" prodefilovale su danas muslimanskim kvartom u Parizu, povodom otvaranja kancelarije svog pokreta u glavnom gradu Francuske, objavili su ruski mediji. Defile je organizovan pod sloganom "Francuzi, skinite se", a za obezbeđenje je angažovan veliki broj policijskih službenika, prenela je agencija Srna. "Nalazimo se u jednom od najopasnijih kvartova u Parizu, gde žive radikalni islamisti. To nije u suprotnosti sa strategijom pokreta 'Femen', nikada nismo tražile lakši put", izjavila je Ina Ševčenko, pripadnica pokreta koja je letos prebegla u Francusku.

Ona je rekla da će devojke polunage redovno defilovati ulicama Pariza i da će to činiti Ukrajinke, ali i Francuskinje. Aktivistkinje su pozvale muslimanske žene da se skinu. Pokret "Femen" planira da uskoro otvori predstavništva u Njujorku, Montrealu i Sao Paolu, a kasnije bi trebalo da bude osnovana filijala pokreta u Izraelu. Osnovan 2008. godine, pokret je postao poznat 2010. godine po protestima razgolićenih aktivistkinja u Rusiji, Ukrajini i Velikoj Britaniji. Feministički pokret još nije zvanično registrovan u Ukrajini, zemlji porekla članica ovog pokreta. "Femen" je 15. septembra registrovan u Francuskoj.

Muslimani pozvani na protest preko društvenih mreža

U Francuskoj su se na društvenim mrežama danas pojavili pozivi muslimanima da ignorišu zabranu demonstracija i održe nove proteste zbog antiislamskog filma koji je izazvao burne reakcije širom sveta. Poruke, upućene preko Tvitera i drugih mreža, pozivaju muslimane da se u subotu okupe na protestima u Parizu, Marselju i drugim većim gradovima, nedelju dana pošto je policija u glavnom gradu Francuske uhapsila 150 ljudi koji su učestvovali na demonstracijama ispred američke ambasade. Jedna osoba je zatražila dozvolu i za proteste ispred najveće džamije u Parizu, rekao je Agenciji Frans pres neimenovani izvor. Još nije jasno ko je postavio poruke, objavljene pošto je francuski ministar policije Maniel Vals u subotu saopštio da su protesti zbog filma zabranjeni i da će snage reda sprečiti svako okupljanje ove vrste. Vals je rekao da je među demonstrantima u subotu bilo i grupa koje "zagovaraju radikalni islam", ali da one ne predstavljaju umereni islam, koji praktikuje većina muslimana u Francuskoj. U toj zemlji živi najmnogobrojnija muslimanska zajednica u Zapadnoj Evropi, koja broji više od četiri miliona ljudi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Šarli Ebdo" najavljuje provokaciju karikaturama

Izvor: Akter, 18.Sep.2012

Francuski satirični nedeljnik "Šarli Ebdo" saopštio je da će u najnovijem izdanju objaviti nekoliko karikatura proroka Muhameda

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.