Francuska sve bliža priznavanju palestinske države

Izvor: Blic, 22.Apr.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska sve bliža priznavanju palestinske države

NJUJORK - Francuska i evropske zemlje razmatraju priznanje palestinske države, rekao je danas ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama Žerar Aro pred zasedanje Saveta bezbednosti o Bliskom Istoku.

"Priznanje države Palestine je jedna mogućnost o kojoj se trenutno konsultujemo sa našim evropskim partnerima, u cilju stvaranja polititčkog prostora za nastavak mirovnog procesa", rekao je Aro.

"Ukoliko bi se otvorio takav prostor, on bi olakšao obnavljanje pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po dobro poznatim međunarodnim pravilima", ocenio je francuski ambasador potvrđujući "posvećenost bezbednosti Izraela".

"Težnje palestinskog naroda za državom i životom u miru i bezbednosti pored Izraela nisu ništa manje legitimne od sličnih u regionu", kazao je on.

Predsednik Palestine Mahmud Abas danas je stigao u posetu Parizu što odražava, ocenjuje Frans pres, sve veće naginjanje ka priznavanju palestinske države od strane EU da bi se ponovo pokrenuo mirovni proces sa Izraelom.

Predsednik Abas primljen je popodne u Jelisejsku palatu da bi kako je rekao "tražio savet" od predsednika Francuske Nikole Sarkozija o koracima ka sticanju nezavisnosti.

U Parizu se već neko vreme ozbiljno razmatra priznanje Palestine čak i ako izostane dogovor između dve strane što potvrđuju reči ministra inostranih poslova Alena Žipea koji je dva puta govorio na tu temu.

Žipe je sredinom marta rekao da je to "pretpostavka koja se mora imati u vidu", a prošle nedelje da do takve odluke može doći u "septembru ili oktobru".

Palestinci traže podršku SAD za evropski mirovni plan

Palestinske vlasti zatražile su danas od SAD i drugih posrednika na Bliskom istoku da pokažu "čvrsto vođstvo" i prihvate predlog Evropske unije za mirovni sporazum sa Izraelom.

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur rekao je na sednici Saveta bezbednosti da bi "jasno prihvatanje" predloga EU "značajno doprinelo" oživljavanju pregovora sa Izraelom.

Predlog EU podrazumeva momentalno zaustavljanje izgradnje izraelskih naselja i vraćanje na granice od pre 1967. godine, odnosno pre Drugog arapskog rata.

Mansur je naglasio da su Palestinci odlučni da dobiju nezavisnost do septembra, što je i cilj koji su postavile članice takozvane pregovaračke četvorke - SAD, UN, EU i Rusija.

Povezane vesti: Palestinski predsednik: Neće biti novog ustanka protiv Izraela Abas: Palestinci spremni za državu Uskoro privremeni plan za mirovni sporazum na Bliskom istoku Palestinci najavili "Dan besa" zbog američkog veta Amerikancima ograničeno kretanje na Zapadnoj obali

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropske zemlje razmatraju priznanje Palestinske države

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2011

Francuski ambasador pri Ujedinjenim narodima Gerard Araud izjavio je da Pariz i evropske zemlje razmatraju priznanje palestinske države. "Priznavanje palestinske države jedna je od opcija koju razmatra Francuska sa svojim evropskim partnerima", rekao je Araud na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.